Dostupni linkovi

Zoran Radojičić je novi gradonačelnik Beograda


Zoran Radojičić na čelu Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Novoizabrani gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je u četvrtak da će biti gradonačelnik svih građana – onih koji jesu i onih koji nisu glasali za njega.

Radojičić je u prvom obraćanju nakon izbora za gradonačelnika Beograda kazao da će dati sve od sebe da Beograd bude grad u kojem će svi građani da osećaju poboljšanje života.

"Ja sam čovek kompromisa i čovek koji hoće da nađe alternativu. Mislim da nije sve tako crno-belo i da ima prostora da svi nađemo zajednički interes", rekao je Radojičić.

Skupština grada Beograda izabrala je u četvrtak Zorana Radojičića za gradonačelnika.Glasanje je bilo tajno, a za izbor Radojičića i novo rukovodstva glasalo je 67 odbornika.

Za zamenika gradonačelnika izabran je dosadašnji gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je izjavio je da je izborom gradonačelnika i Gradskog veća završeno konstituisanje Skupštine grada Beograda i da će se sada politika liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" početi da sprovodi u delo.

On je podsetio da je lista SNS dobila podršku 45 odsto Beograđana i da novi gradonačelnik zatiče Beograd u mnogo boljem stanju nego što je bio slučaj 2013. godine.

Vesić je najavio da će do kraja juna biti usvojen rebalans budžeta zbog povećanja prihoda.

Na istoj sednici na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Beograda, glumac Svetislav Goncić, koji je odborničko mesto stekao kao kandidat vladajuće koalicije, podneo je ostavku na tu poziciju rekavši da će se najbolje što može dati u oblasti u kojoj se inače profesionalno bavi.

Isto je učinila i direktorka Sigurne kuće Vesna Stanojević pošto se institucija koju vodi finansira iz budžeta grada Beograda, pa bi se stoga našla u sukobu interesa.

Takođe, ostavku na odborničko mesto je podneo i advokat Toma Fila.

U ranijem obraćanju Radojičić je izjavio da planira da nastavi velike investicije i projekte, kao i razvoj glavnog grada Srbije koji je započela prethodna gradska vlast kako bi grad bio urbaniji, moderniji i uspešniji.

"Novo rukovodstvo planira da nastavi tamo gde je prethodno stalo. Naš plan je nastavak investicija i projekata da Beograd postaje svakim danom sve bolji", rekao je Radojičić odbornicima pošto je predložen za gradnonačelnika na sednici Skupštine grada Beograda.

Radojičić je kazao da je njegov san da Beograd u naredne četiri godine postane prava moderna, urbana i razvijena evropska prestonica.

Najavio je ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, zapošljavanje, kulturu, kao i podršku ugroženim i marginalizovanim grupama.

Doček gradonačelniku Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Zoran Radojičić je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

Brojne građevinske akcije prethodne beogradske vlasti izazvale su brojne reakcije i proteste Beograđana.

XS
SM
MD
LG