Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Uznemirujući broj incidenata prema Srbima na Kosovu


Greg Delavi, ambasador SAD-a na Kosovu
Greg Delavi, ambasador SAD-a na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi (Greg Delawie) izrazio je zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), Delavi je kazao da je o tome bilo reči i na današnjem sastanku sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem.

"Jasno je i da policija reaguje to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi", kazao je Delavi.

Delavi osudio incidente na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Dodao je da je Kosovo multietničko društvo i da svi trebaju da daju svoj doprinos za život u miru sa komšijama.

Ambasador Delavi je pozvao građane da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

"To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina ove zemlje. Moram da kažem da tvrdnje kao što su 'organizovani teror' ili 'upadi na sever' služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije, moraju oprezno da vode računa o tome šta pišu, da uzmu u obzir posledice pisanja, i da poduzmu napore za bezbednost i sigurnost na Kosovu", dodao je Greg Delavi.

Američki ambasador je istakao da sve zajednice na Kosovu trebaju da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve građane Kosova.

XS
SM
MD
LG