Dostupni linkovi

Otkazana utakmica Izraela i Argentine u Jerusalimu


Razlog otkazivanja "pretnje i provokacije" protiv glavnog igrača Lionela Mesija (na fotografiji)
Razlog otkazivanja "pretnje i provokacije" protiv glavnog igrača Lionela Mesija (na fotografiji)

Prijateljska fudbalska utakmica izmedju Izraela i Argentine, zakazana za subotu u Jerusalimu, otkazana je, potvrdila je rano jutros izraelska ambasada u Buenos Ajresu, navodeći kao razlog "pretnje i provokacije" protiv glavnog igrača Lionela Mesija, prenose izraelski mediji.

Argentinski mediji su izvestili da je razlog za otkazivanje palestinski pritisak i zahtevi vodećih igrača u argentinskom timu, uključujući Mesija i Havijera Maskerana, da ne dodju u Izrael.

Argentinski sportski dnevnik Ole je izvestio da je utakmica otkazana nakon pretnji i kontroverzi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je kasno sinoć s predsednikom Argentine Mauricijom Makrijem, na zahtev ministarske sporta Miri Regev, u pokušaju da se spreči otkazivanje utakmice. Makri je medjutim rekao da nije u stanju da utiče na konačnu odluku, rekli su izvori u Netanjahuovom kabinetu.

Argentinski dnevnik Klarin je javio, pozivajući se na zvanične izvore, da je Makri proverio u Fudbalskom savezu Argentine i čuo da igrači neće da igraju u Izraelu zbog pretnji protiv Mesija.

Makri sa izvinio Netanjahuu i rekao da motivacije fudbalera nisu političke. Predsednik Argentine je nameravao da dodje na utakmicu sa delegacijom biznismena iz argentinske jevrejske zajednice.

Izraelski fudbalski savez je rekao da zvaničnog obaveštanja o otkazivanju još nema i da ima direktnih kontakata sa argentinskim savezom i Fifom.

Izraelski savez je kritikovao šefa Palestinskog fudbalskog saveza Džibrila Radžuba, rekavši da su njegove pretnje prešle sve granice. Radžub je u nedelju apelovao na ljubitelje fudbala da spale fotografije Mesija i replike njegovih dresova ako bude igrao.

Palestincima nije odgovaralo da se utakmica igra u Jerusalimu i Radžub je pisao Klaudiju Tapiji koji predvodi argentinski savez, optuživši Izrael da koristi meč kao političko sredstvo.

Nedavno je bilo pritiska na Mesija i argentinski savez da ne igraju u Jerusalimu, demonstracija u Buenos Ajresu i Barseloni.

Prvobitno je planirano da se utakmica igra u Haifi, ali je posle najavljen meč zagrevanja pred Svetsko prvenstvo u Jerusalimu što je razljutilo Palestince koji su ionako gnevni zbog preseljenja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

XS
SM
MD
LG