Dostupni linkovi

Putin: Ukidanje sankcija Rusiji bilo bi na dobrobit svih


Sebastian Kurz i Vladimir Putin u Beču 5. juna 2018.
Sebastian Kurz i Vladimir Putin u Beču 5. juna 2018.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u utorak u Beču da antiruske sankcije Zapada nijesu urodile plodom, i da bi Zapad imao koristi od njihovog ukidanja.

Putin je na konferenciji za medije tokom jednodnevne posjete Beču rekao da sankcije nanose štetu svima - onima koji su ih uveli, ali i onima protiv kojih su usmjerene.

Putin se u Beču susreo sa liberalnim predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom i konzervativnim premijerom Sebastianom Kurzom te vicekancelarom Austrije Heinz-Christianom Stracheom, čija je nacionalistička desničarska stranka sa fašističkim korijenima, Slobodarska partija, manji koalicioni partner u vladi.

Tokom vikenda je Stache, čija je Slobodarska partija potpisala sporazum o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom 2016., rekao da je vrijeme za ukidanje sankcija Rusiji.

Za razliku od drugih članica EU, Austrija nije protjerala ruske diplomate poslije trovanja duplog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji.

SAD, Evropska unija i njihovi zapadni saveznici uveli su 2014. sankcije Moskvi zbog ruske aneksije Krima i podršci separatistima u istočnoj Ukrajini, navodi Associated Press (AP).

Sankcije i pad cijene nafte doprineli su dvogodišnjoj recesiji u Rusiji.

Ruski predsjednik ocijenio je da bi ukidanje sankcija i obnavljanje pune saradnje bilo u interesu Moskve, ali i zapadnih zemalja.

Austrijski kancelar Kurz, je rekao da će njegova zemlja, koja će u julu preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, održati sancije ali "će raditi na popravljanju odnosa između EU i Rusije."

"Naročito se nadamo da će biti napretka na istoku Ukrajine, tako da sankcije mogu biti ukinute korak po korak u skladu sa sporazumom iz Minska" rekao je Kurz, referišući se na dogovor iz februara 2015. Minsk II, koji su pod posredovanjem Francuske i Njemačke prihvatili Rusija i Ukrajina, ali koji se neprekidno krši, a dvije strane se međusobno optužuju za nepoštovanje primirja.

Sporazum je za sada daleko od ispunjenja svih predviđenih uslova.

Kurz je međutim dodao da je jedna situacija "pobjeda -pobjeda" (win-win) bolja za obje strane nego "izubiti-izgubiti" (lose-lose).

Poziv za "reviziju" sankcija Rusiji uputio je danas i novi populističko-desničarski premijer Italije, Giuseppe Konte. Njegov ministar unutrašnjih poslova i lider desničarske antimigrantske Lige, Matteo Salvini, poznat je kao obožavalac Vladimira Putina i nošenju majica sa njegovim likom.

XS
SM
MD
LG