Dostupni linkovi

Lovački avioni Grčke i Italije čuvaju nebo Crne Gore


NATO lovci od sada čuvaju crnogorsko nebo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Nebo Crne Gore od danas čuva i patrola dva grčka lovačka aviona F-16, u sklopu misije NATO-a.

Grčka, s dva "F-16 Block 52+ Adv." i Italija s dva aviona "Eurofighter" kontrolisaće vazdušni prostor Crne Gore, najnovije, 29. članice koja se pridružila NATO-u 2017. godine.

Po odluci NATO-a, Grčka se uključila u misiju iznad Crne Gore, a poslala je avione iz najstarije, 335. eskadrile Ratnog vazduhoplovstva, stacionirane u bazi Araksos, na zapadu Grčke.

Grčki i italijanski avioni smenjivaće se u patroli na 15 dana.

Grčki F-16 misiju nad Crnom Gorom kombinuju s drugom savezničkom misijom NATO, s nadzorom vazdušnog prostora Albanije. Tako će grčki avioni leteti iznad Albanije i Crne Gore 15 uzastopnih dana, a potom će ih zameniti italijanski avioni "Eurofighter".

Takve patrole, piše grčki list "Katimerini", jedna su od najstarijih misija NATO-a u oblasti kolektivne odbrane. Avioni Španije, Portugalije i Francuske tako čuvaju vazdušni prostor baltičkih zemalja - Litvanija, Letonija, Estonija, dok Mađarska i Italija imaju odgovornost za vazdušni prostor Slovenije.

Odgovornost za koordinaciju i aktivnost aviona Grčke i Italije nad Crnom Gorom i Albanijom ima Saveznički operativni centar NATO u bazi Torehon, u Španiji.

Povodom početka aktivnosti u Crnoj Gori, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je juče bio u Podgorici, gde se sastao s predsednikom Milom Đukanovićem.

XS
SM
MD
LG