Dostupni linkovi

Žene sa margine društva


Romi danas žive u naseljima bez infrastrukture, puta, ulične rasvjete i kontejnera
Romi danas žive u naseljima bez infrastrukture, puta, ulične rasvjete i kontejnera

Romi u Bosni i Hercegovini žive u vrlo teškom položaju i svakodnevno su diskriminirani u mnogim područjima, rečeno je na tematskoj sjednici „Položaj Romkinja u Bosni i Hercegovini“ koja je održana u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Preko 95 posto Roma u BiH nema stalna primanja, više od 50 posto ih živi u nedakvatnim uvjetima, a do 40 posto njih ne može osvariti pravo na zdravstvenu zaštitu.

Nedžad Jusić, član Vijeća nacionalnih manjina BiH smatra kako je potrebno što više Roma uključiti u kreiranje određenih politika u političkom životu, te bi se na taj način oni mogli integrirati u bosanskhercegovačko društvo.

„Na prošlim izborima u BiH negdje oko 15 Roma je ušlo u općinska vijeća, a među njima je bila samo jedna Romkinja, što je žalosno. Nadam se da će u narednom periodu biti što više Roma i Romkinja u zakondavnoj i izvršoj vlasti što je ključ rješavanja problema ove populacije u BiH“, naglasio je Jusić.

U praksi ne možemo ostvariti najosnovnija ljudska prava: Indira Bajramović
U praksi ne možemo ostvariti najosnovnija ljudska prava: Indira Bajramović

Bosna i Hercegovina je usvojila čitav niz zakona koji štite nacionalne manjine u BiH, ali se oni u praksi, nažalost, ne provode, naglašava Indira Bajramović, direktorica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle.

„Nismo zadovoljni sa implementacijom akcionih planova, niti sa zakonima koje imamo na papiru, a u praksi ne možemo ostvariti najosnovnija ljudska prava. Zato smo organizirali ovu konferenciju. Romi danas žive u naseljima bez infrastrukture, puta, ulične rasvjete i kontejnera“, istakala je Bajramović.

U Bosni i Hercegovini živi 17 nacionalnih manjina, a među njima su najbrojniji Romi. Maja Gasal Vražalica, članica Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH kaže da je na konferenciji akcent stavljen na Romkinje u BiH, koje se suočavaju sa siromaštvom, nasiljem u porodici, maloljetničkim brakovima, prosjačenjem djece, lošem piristupu obrazovanju i nezaposlenosti.

„U BiH su još uvijek prisutne predrasude prema Romima u školskom sistemu i u nastavnim programima. U Kantonu Sarajevo od 759 djece koja su sudjelovala u istraživanju, njih se većina izjasnila da ne bi željela sjediti u klupi s učenicima romske nacionalnosti“, kazala je Gasal Vražalica.

Romi o Romima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

​Bosna i Hercegovina je potpisinica veliokog broja konvencija i ljudskim pravima i slobodama, međutim one se ne primjenjuju u praksi, pa su zobg toga manjine među najdiskriminiranijoj populaciji, istakao je Mirsad Isaković, predsjedatelj Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH.

„Europska komisija u ovogdišnjem izvještaju za BiH jasno naglašava dva aspekta. To su: nasilje u porodici i integrisano rješavanje pitanja romske poulacije“, naglasio je Isaković.

Romi su diskriminirani ne samo u BiH, nego i u cijelom svijetu. Žene Romkinje su dodatno ugrožene i njihovo političko angažiranje je jedan od načina da se ta situacija promijeni na bolje, naglašava Bruce G. Berton, šef misije OSCE-a u BiH.

„Mnogo pomažemo Romkinjama u BiH kroz ospobljavanje udurženja koji ih okupljaju. Zalažemo se da one ravnopravno sudjeluju u insititucijama vlasti“, istakao je Berton.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG