Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka Vlada: Zaev treba da napravi odlučujući korak


Zoran Zaev

Grčka vlada "očekuje da premijer Makedonije Zoran Zaev napravi odlučujući korak da bismo postigli sporazum - lopta je na njegovom delu terena", izjavio je u Atini portparol vlade Dimitris Canakopulos o sudbini pregovora o rešavanju spora o nazivu Makedonije.

Canakopoulos je na televiziji "Kontra čanel" rekao da ne može da predvidi kada će o rešenju razgovarati premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, i ukazao da "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno".

On je rekao da je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas "u svakodnevnoj komunikaciji s premijerom" Ciprasom i da je "uložio veliki trud" u pripremu sporazuma s Makedonijom.

Portparol Vlade je pozvao vođu grčke parlamentarne opozicije Kirijakosa Micotakisa, predsednika konzervativne stranke Nova demokratija, da zauzme jasan stav o rešavanju spora s Makedonijom, pošto je Micotakis, rekao je Canakopulos, bar tri ili četiri puta u poslednjih pet meseci promenio stav.

Micotakisova Nova demokratija po anketama ima bar 20 odsto prednosti pred vladajućom strankom Siriza premijera Ciprasa koji nastoji da iscrpi četvorogodipnji mandat, što sada delom zavisi i od sudbine sporazuma s Makedonijom koji kritikuje ne samo opozicija, nego i neki od Ciprasovih poslanika i desničarskih koalicionih saveznika.

XS
SM
MD
LG