Dostupni linkovi

Malinari nastavili blokadu magistrale ka Crnoj Gori


Nekoliko stotina proizvođača malina nastavilo je blokadu magistralnog puta kod Vladičanskog dvora u Prijepolju, gde će do daljeg ostati u protestu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirsad Obućina iz Saveza Srpska malina Prijepolje.

Obućina je za RSE rekao da je na magistralnoj saobraćajnici ka Crnoj Gori postavljen i šator u kom borave malinari u protestu, kao i da ostaje zahtev za smenu ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića.

Predstavnici malinara su u noći između subote i nedelje razgovarali sa predstavnikom ministarstva poljoprivrede tražeći od njega da minimalna otkupna cena kilograma tog voća bude 1,5 evra po kilogramu - odnosno oko 180 dinara, a ne od 50 do 80 dinara kao što je to trenutno slučaj.

Kako je Mirsad Obućina rekao za RSE predstavnik Ministarstva poljoprivrede rekao je da “država nije adresa za zahteve malinara”.

"Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvodjačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", rekao je posle neuspelih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Slađana Stanković izjavila je poljoprivredni proizvodjači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći hteli da zarade milione sa grbače proizvodjača", rekla je Sladjana Stanković.

Zbog blokade magistrale u smeru ka Crnoj Gori putnički i teretni saobraćaj odvijaju alternativnim pravcima i kroz grad Prijepolje.

Okupljeni građani rekli su da očekuju pomoć premijerke i Ministarstva finansija, naglašavajući da nedavno formirana grupa za malinu nije održala nijedan sastanak.

XS
SM
MD
LG