Dostupni linkovi

Protest malinara u Prijepolju, blokiran saobraćaj ka Crnoj Gori


Malinari su blokirali magistralni put ka Crnoj Gori
Malinari su blokirali magistralni put ka Crnoj Gori

Na protestnom skupu u Prijepolju oko 800 malinara iz Priboja, Prijepolja, Arilja i Užica iskazalio je u subotu nezadovoljstvo niskom otkupnom cenom maline, koja se kreće od 50 do 100 dinara po kilogramu.

Nakon što su malinari krenuli putem u koloni, intervenisala je policija i sprečila ih da se dalje kreću. Došlo je i do sukoba sa policijskim snagama u kom je nekoliko demonstranata zadobilo lakše povrede. Policija se povodom ovog incidenta nije oglasila.

Nakon mirnog protesta malinari su blokirali magistralni put koji vodi ka Crnoj Gori. Putnički saobraćaj je usmeren ka alternativnom prvacu kroz grad dok je saobaćaj za teretna vozila obustavljen.

„Ako sa ovakvom otkupnom cenom, kao i uvođenjem dnevnih cena, počnemo branje malina, mi smo završili sa malinarstvom. Prošla godina je za malinare bila mnogo loša, mnogi su se i zadužili u apotekama, kupujući sredstva za zaštitu, i kad se vrati dug i plate berači, ništa nam neće ostati“, poručio je Sadik Dizdarević, predsednik Udruženja „Limska dolina“.

On kaže da je u Prijepolje od maline u poslednjih pet godina došlo više novca, nego što su doprinele sve vlasti koje su od 90-tih godina bile u ovoj opštini .

Pod zasadima malina na području Zlatiborskog okruga je oko 600 hektara zemlje.

Malinari traže da otkupna cena bude 180 dinara.

Na protestu su prisutne jake policijske snage. Malinari su, kako saznajemo, najavili da će ostati tu dok ne dobiju odgovor od nadležnog ministarstva.

XS
SM
MD
LG