Dostupni linkovi

Cucić: Manje od 400 iranskih migranata zloupotrebilo bezvizni režim


Migranti u kampu u Obrenovcu, januar 2018.
Migranti u kampu u Obrenovcu, januar 2018.

Komesar Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) je kazao da u Srbiji trenutno ima nešto manje od 400 migranata iz Irana koji su zloupotrebili bezvizni režim uveden u avgustu 2017. godine sa Teheranom.

"To je mali procenat od oko 9.000 iranskih turista koji su ušli u Srbiju od početka 2018. godine do danas i uredno se vratili", istakao je.

Prema rečima Cucića, u Srbiji ima ukupno 3.270 migranata, a Iranci su sedma nacija po broju.

"Najveći broj Iranaca čeka od međunarodne organizacije za migracije dobrovoljan povratak, jer su im avionske karte istekle", pojašnjava.

"Mi nemamo podatke", rekao je komesar za izbeglice, "da li neko od izbeglica ilegalno prelazi u Bosnu i Hercegovinu".

Vladimir Cucić nije hteo da komentariše izjavu ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića od 31. maja koji je rekao da je primetan povećan broj iranskih migranata u toj državi i da postoji ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula bezvizni režim sa Teheranom.

"Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno, pa idu prema Evropskoj uniji. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju", rekao je Mektić.

XS
SM
MD
LG