Dostupni linkovi

Oštre kritike na Trumpove trgovinske carine


Tvornica čelika
Tvornica čelika

Velike američke carine stupile su na snagu dok se osuda nove odluke administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (Tramp) dodatno zaoštrava.

Kritikama na porez na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Kanade i Meksika pridružili su se vodeći republikanski kongresmeni.

Čelnici zemalja pogođeni novom Trumpovom odlukom reagirali su bijesno, izjavivši da će uzvratiti kontramjerama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) u telefonskom razgovoru sa Trumpom je ovaj potez opisao "ilegalnim".

Macron je rekao da će EU reagirati na "čvrst i razmjeran način", priopćeno je iz kaže Elizejske palače.

Francuski predsjednik obično uživa dobar odnos s američkim kolegom, ocjenjuje BBC.

Trump je opravdao uvođenje novih carina, koje su stupile na snagu u ponoć prema vremenskoj zoni Washingtona DC (6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), tvrdeći da su američki proizvođači čelika i aluminija od vitalnog značaja za nacionalnu sigurnost ali su ugroženi globalnom opskrbom.

Američki predsjednik je također rekao da su dani iskorištavanja SAD-a u trgovinskim sporazumima "prošli", kao odgovor na kritike carina na uvoz čelika i aluminija koje je iznio kanadski premijer Justin Trudeau (Džastin Trudo).

Vlada SAD-a pregovara i o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

"Ranije danas je kanadskom premijeru prenijeta poruka: SAD će pristati na fer sporazum ili uopće neće biti sporazuma", rekao je Trump o NAFTA-i.

Trudeau je carine nazvao "potpuno neprihvatljivima" i nagovijestio da bi one mogle izmijeniti odnose dvije zemlje. On je objavio plan o uvođenju carina na 12,8 milijardi dolara američkog izvoza.

XS
SM
MD
LG