Dostupni linkovi

Mediji: Trgovinski rat, Trumpova velika kocka


Američki predsjednik Donald Trump potpisuje memorandum o tarifama za visoko tehnološke proizvode iz Kine, 22. mart 2018.
Američki predsjednik Donald Trump potpisuje memorandum o tarifama za visoko tehnološke proizvode iz Kine, 22. mart 2018.

Američki mediji analizirali su mogući ishod kao i posljedice koje bi na američku ekonomiju, ali i na njegov mandat, mogao imati trgovinski rat predsjednika Donalda Trumpa sa Kinom.

Nakon što su SAD objavile liste sa 1.300 kineskih proizvoda na koje žele uvesti uvozne tarife od 25 posto -- i čiji je uvoz u SAD u 2017. bio u vrijednosti 46 milijardi dolara -- Kina je objavila svoju listu sa 106 kategorija proizvoda čija je uvezena vrijednost prošle godine iznosila 50 milijardi dolara. Trump je u petak naložio razmatranje dodatnih 100 milijardi dolara tarifa na kineske proizvode.

Bauk trgovinskog rata velikog obima između dvije najveće svjetske ekonomije je događaj koji nema presedana u novijoj istoriji natjerao ljude da pokušaju predvidjeti koji će sektori i industrije biti najviše pogođeni, piše Noah Smith u komentaru američke ekonomske novinske agencije Bloomberg.

Kineske tarife na poljoprivredne proizvode bi mogle pogoditi farmerske države, od kojih su mnoge glasale za Trumpa, dok bi američki proizvođači kao što su Apple, Caterpillar, General Motors i Intel, također mogli osjetiti posljedice na prodaju svojih proizvoda, smatra Smith.

‘Ali kineske tarife nisu jedine koje će pogoditi američke kompanije -- i same Trumpove uvozne tarife mogu također postati samonanešene rane. Njegove tarife na čelik i aluminijum su već dovele do povećanja cijena za američke proizvođače.’

Trumpove tarife će imati negativne posljedice i za farmaceutsku industriju, koja koristi veliki dio sastojaka poizvedenih u inostranstvu, kao i na kompanije koje grade energetska postrojenja, jer koriste uvozne uređaje, kaže novinar američke agencije, ‘što ilustruje fundamentalni princip trgovinskih ratova -- postoji jedna grupa onih koji imaju korist ali i dvije grupe žrtava’.

Možda će Trump na kraju biti u pravu i Sjedninjene Države će imati koristi ali ja se ne bih kladio na to jer svaki dan koji prođe sa tarifama, ili sa prijetnjom tarifama, je dan u kojem američka ekonomije krvari, a što se tiče mogućnosti da Kina prva trepne i popusti, njen autokratski predsjednik je u sposobniji da duže izdrži ekonomski bol nego što je to slučaj sa demokratski izabranim vođama u SAD, zaključuje Smith:

‘Drugim riječima, sigurna opklada je da ovaj rat neće dobro završiti za Trumpa ili za Sjedinjenje Države.’

Američki predsjednik je odlučio da svoj mandat stavi na kocku zbog ideje da može prijetiti Kini sa velikim uvoznim tarifama i da može natjerati drugu najveću ekonomiju na svijetu da popusti, piše Ben White, glavni ekonomski analitičar portala Politico i saradnik televizijske mreže CNBC koja je objavila njegov komentar:

‘Ako ne uspije -- a velike su šanse da neće -- posljedice tarifne bitke za Kina bi mogle poremetiti inače jaku američku ekonomiju, ugroziti republikansku većinu na novembarskim izborima i pretvoriti drugu polovicu Trumpovog mandata u težak put na kojem će se pokušati odbraniti od opoziva.’

Trumpova tarifna igra bi bi imala smisla kada bi bilo jasnog ishoda koji bi koristio Sjedinjenim Državama, ali nema, i postoji šansa da će završiti sa nekim kozmetičkim promjenama od strane Kineza da će ukloniti neke barijere koje će dovesti do malog smanjenje u trgovinskom deficitu i neće značiti ništa u relanim ekonomskim terminima, piše White.

Alternativa je da se priča pretvori u stvarni trgovinski rat koji bi mogao usporiti američki rast, potopiti berze i dovesti do toga da republikanci izgube jedan ili oba doma Kongresa u novembru, zaključuje američki novinar:

Predsjednik bi se mogao suočiti sa demokratskom većinom koje je sklona da uzme bilo šta iz ruske istrage i iskoristi to za pokretanje saslušanja o opozivu ili čak samog glasanja o smjeni predsjednika.’

XS
SM
MD
LG