Dostupni linkovi

AP: Trump planira uvesti carine na čelik i aluminij iz zemalja EU


Donald Trump

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) planira uvesti carine na uvoz europskog čelika i aluminija jer nisu dobijeni ustupci od Europske unije (EU), prenijela je u četvrtak agencija Associated Press (Asošiejted pres, AP).

Naknadni rok za uvođene kaznenih carina na čelik i aluminij ističe u petak, 1. lipnja pošto su Sjedinjene Države prethodno produžile pregovore sa EU za 30 dana.

Odluka Trumpove administracije mogla bi se promijeniti ako dvije strane postignu dogovor "u posljednji trenutak", rekla su dva anonimna dužnosnika agenciji AP.

Američki predsjednik najavio je u ožujku da će SAD uvesti carine od 25 posto na uvozni čelik i deset posto na uvozni aluminij, ali je garantirao da će EU i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mjere.

Ipak, to izuzeće za EU istječe u petak.

Visoki europski dužnosnici sastali su se u srijedu s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom (Vilbur Ros), uoči odluke Trumpa o uvođenju novih uvoznih carina zemljama EU.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom (Sesilija Malmstrom) napisala je na Twitteru uoči sastanka sa Rossom i američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom (Lajthajzer) da "EU želi u potpunosti biti izuzeta od tih taksi" i da bi radije da bude dio "pozitivnog transatlantskog" trgovinskog procesa.

S druge strane, Ross je kritizirao EU zbog čvrste pregovaračke pozicije.

Bruxelles je zauzvrat zaprijetio kontrapotezom – uvođenjem carina na američki čelik, puter od kikirikija, sok od naranče i druge proizvode, u slučaju da EU ne bude izuzeta od novih taksi.

XS
SM
MD
LG