Dostupni linkovi

Vrhovni sud Hrvatske odbio izručenje državljanina BiH Tunisu


Ilustracija
Ilustracija

Vrhovni sud Hrvatske u ponedjeljak je prihvatio žalbu i odbio izručenje bosanskohercegovačkog državljanina, kojega Tunis traži zbog sumnje da je kao izraelski špijun umiješan u ubistvo Tunižanina Mohameda al-Zavarija.

Odbivši izručenje, koje je 9. maja odobrio velikogorički Županijski sud, Vrhovni sud je zatražio ukidanje istražnog zatvora i njegovo puštanje na slobodu.

Vrhovni sud Hrvatske odbacio je mogućnost ekstradicije bosanskog građanina kojeg Tunis potražuje zbog navodnog učešća u ubistvu Tunižanina za kojeg palestinski Hamas tvrdi da je bio njihov član, uz obrazloženje da Tunis nije uspio da im osigura garancije da uhapšeni BiH državljanin Alem Čamdžić, ukoliko im bude izručen neće biti izložen mogućnosti smrtne kazne.

"Nema dileme da je osumnjičeni optužen za jedan od najgorih zločina, ali gdje postoji rizik od smrtne kazne ekstradicija se ne odobrava" naveo je Vrhovni sud Hrvatske u obrazloženje odluke.

Ranije ovog mjeseca, Bosna i Herecegovina je takođe odbila da izuči drugog osumnjičnog u istom slučaju Elvira Šarca.

Mohamed al-Zavari aerokosmički inžinjer i stručnjak za dronove, ubijen je u decembru 2016. godine u blizini tunižanskog grada Sfaks.

Tunižanske vlasti su saopštile da su za to ubistvo uhapsile 10 građana Tunisa, ali su naveli da su dvojica državljana BiH osumnjičenih za učešće u ubistvu uspjeli da pobjegnu.

Hamas za ubistvo Zavarija optužuje Izrael, i tvrde da je on bio član ove palestinske militantne organizacije 10 godina.

XS
SM
MD
LG