Dostupni linkovi

Novi italijanski mandatar je Carlo Cottarelli


Carlo Cottarelli, fotoarhiv
Carlo Cottarelli, fotoarhiv

Predsjednik Italije Sergio Mattarella dao je madat za sastav nove italijanske vlade bivšem zvaničniku Međunarodnog monetranog fonda Carlu Cottarelliju.

Cottarelli je prihvatio kandidaturu uz obrazloženje da će formirati vladu za pripremu novih izbora, čije održavanje, kako je rekao, će biti početkom naredne 2019. godine.

Prijelazna vlada prema Cottarelli imaće zadatak da usvoji budžet za narednu godinu. Do novih izbora, prema njegovim riječima, pažaljivo će voditi finansije Italije.

Manadar za sastav nove italijanske vlade je reako da će ukoliko ne dobije povjerenje u paralmentu, izbori biti nakon avgusta.

Rastu trupškovi zaduživanja italijanske vlade na tržištu obveznica, rekao je budući premijer ali je dodao da italijanska ekonomija raste i da su javne finansije "pod kontrolom".

U nedjelju je prethodni italijanski madatar Giuseppe Conti vratio mandat predsjedniku Italije Mattarelli, nakon što je šef države u neuobičajenom potezu do sada, blokirao njegov izbor ministra finansija euroskeptičara Paola Savonija.

Lideri populističkog pokreta 5 Zvjezda i desničarske Lige za sjever tražili su opoziv Mattarelle zbog ove blokade a, Conti je vratio mandat.

XS
SM
MD
LG