Dostupni linkovi

Holandija i Australija smatraju Rusiju odgovornom za rušenje MH17


Serijski broj rakete Buk za koju je istraga utvrdila da je oborila MH17
Serijski broj rakete Buk za koju je istraga utvrdila da je oborila MH17

Holandija i Australija optužile su Rusiju za rušenje aviona na letu MH17, srušenim raketom iznad Ukrajine 2014. godine, saopštila je danas holandska vlada.

Dve zemlje čiji su brojni državljani bili među 298 žrtava u tom putničkom avionu "smatraju Rusiju odgovornom za svoju ulogu u uništavanju" aviona kompanije Malejža erlajns (Malaysia Airlines), navela je holandska vlada u saopštenju dan pošto su međunarodni istražitelji zaključili da je raketa ispaljena iz jedne ruske vojne jedinice.

Avion malezijske kompanije Malejža erlajns (Malaysia Airlines) na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. iznad istočne Ukrajine gde su i danas proruski pobunjenici. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Većina putnika su bili Holandjani.

"Na osnovu zaključaka (medjunarodnog tima) Holandija i Australija sada su uverene da je Rusija odgovorna za rasporedjivanje instalacije Buk koja je upotrebljenja za rušenje aviona na letu MH17", rekao je holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok, i dodao da holandska vlada sada preduzima "naredni korak da zvanično optuži Rusiju", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Kako je ruska raketa oborila avion MH17?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Medjunaridni istražitelji su juče saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski avion na liniji MH17, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protiv-vazdušne brigade u Kursku, u Rusiji, rekao je holandski istražitelj Vilbert Paulisen.

Ruska vojska odbacila je juče zaključak medjunarodnog tima istražitelja. Ministarstvo odbrane je saopštilo da "nijedna protiv-vazdušna raketa ruske vojske nije prešla rusko-ukrajinsku granicu".

XS
SM
MD
LG