Dostupni linkovi

Oružari 'Zastava oružje' i Vulin bez dogovora


Radnici "Zastava oružje", Kragujevac
Radnici "Zastava oružje", Kragujevac

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike "Zastava automobili" iz Kragujevca i Ministarstva odbrane nisu danas uspeli da postignu dogovor o strateškim zahtevima kragujevačkih oružara.

Predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da su, na tročasovnom sastanku u Beogradu, kome je prisustvovao ministar Aleksandar Vulin, dve strane iznele potpuno oprečne stavove o svim ključnim pitanjima za fabriku i njene radnike koji već dva dana štrajkuju.

"Nismo uspeli da se dogovorimo oko ključnih pitanja koja se odnose na izuzimanje fabrike 'Zastava oružje' iz procesa privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao ni po pitanju našeg zahteva da zaposleni u kragujevačkoj fabrici oružja budu izuzeti iz programa vlade o umanjenju zarada od deset odsto, a ni pitanje pokretanja odgovornosti za stanje u kome se fabrika nalazi u ovom trenutku nije naišlo na razumevanje predstavnika Ministarstva odbrane", rekao je Ilić.

On je istakao da je u ovakvim okolnostima vrlo teško razumno razmišljati, ocenivši da na drugoj strani nema dovoljno razumevanja da se uoče strateški problemi.

"Zbog toga mislimo da će oni i dalje biti izvor konflikata", rekao je predsednik sindikata kragujevačkih oružara.

On je naglasio da Sindikat fabrike "Zastava oružje" i Ministarstvo odbrane imaju oprečne stavove i da su "jako daleko po pitanju poslovanja" kragujevačke fabrike oružja.

"Oni potpuno drugačije gledaju na to pitanje, a iz njega proizilaze svi problemi koji su uzrok štrajku zaposlenih", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, oko drugih manje značajnih zahteva štrajkača postignuto je "izvesno saglasje".

Do kraja maja će svim radnicima biti isplaćeno po 10.000 dinara, a Inspekcija rada će uskoro ući u fabriku kako bi se utvrdila mesta na kojima su uslovi rada takvi da ugrožavaju zdravlje zaposlenih, kazao je Ilić.

On je najavio nastavak štrajka u drugoj i trećoj smeni, i da će večeras zasedati Štrajkački odbor koji će doneti odluku o daljim aktivnostima radnika.

XS
SM
MD
LG