Dostupni linkovi

Bivši borci pred zgradom Parlamenta Federacije BiH


Sa ranijih protesta bivših boraca u Sarajevu
Sa ranijih protesta bivših boraca u Sarajevu

Bivši borci Armije RBiH i HVO-a okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, a ranije je najavljen dolazak bivših boraca iz 40 bh. općina. Bivši borci u borbi za svoja prava uoči današnje tematske sjednice posvećene boračkoj populaciji su blokirali cestu ispred Parlamenta.

Protesti su planirani paralelno s održavanjem tematske sjednice o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite i održavanjem sjednice Odbora za boračko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Bivši borci koji su se okupili ispred Parlamenta dolaze između ostalog iz Goražda, Zvornika, Tuzle, Srebrenika, Kaknja i mnogih drugih gradova, javalja Klix.ba

"Teško sam ranjavan nekoliko puta na liniji. Pet puta sam bio pred komisijom i ništa, nisam podoban. Ne mogu ležati ni sjediti, neće ni kao noćnog čuvara da me zaposle. Obolio sam nakon svega. Ne dobijam ni feninga", rekao je Mustafa iz Teslića pokazujući ožiljke po stomaku, grudima i vratu.

Zgradu i ulaz osiguravaju jake policijske snage, ograda je postavljena, a u ulici Hamdije Kreševljakovića se broj boraca konstantno povećava.

"Znamo da se danas ne može donijeti zakon, ali želimo da nas stave na dnevni red i počnu raspravljati o nama. Naša tri zahtjeva znaju i ptice na grani. Obećali su nam zakon u aprilu, prošla je godina", rekao je jedan od boraca iz Srebrenika.

Borci traže jedinstven i javan registar boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na svim nivoima i borački dodatak.

Bivši borci Armije RBiH protestovali su u više navrata do sada.

XS
SM
MD
LG