Dostupni linkovi

Demobilisani borci armije BiH dobili obećanje nadleženih


Sa protesta veterana Armije RBiH 17. aprila 2018.

Parlament Federacije u narednih 30 dana treba zakazati tematsku i vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati zahtjeve ratnih veterana, dogovoreno je na sastanku demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a sa predstavnicima Odbora za pitanja boraca Parlamenta FBiH.

Nakon toga i Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije potvrdio je da će se tematska sjednica održati u narednih mjesec dana, a na osnovu tri zahtjeva boraca koja se odnose na postojanje javnog registra, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i osiguravanje boračkog dodatka.

Isto treba učiniti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Imali smo sastanak sa predstavnicima Komisije koja je formirana na čelu sa Bagarićem. Tri stavke tražimo: jedinstveni registar branitelja, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija. Dogovorili smo da će biti zakazana tematska sjednica i izvanredna sjednica u roku od 30 dana, na čijem će dnevnom redu biti samo tri tačke, tako da jednom zasvagda riješimo pitanje demobilisanih boraca”, izjavio je Darinko Boto iz Udruge Zaboravljeni branitelji Ljubuški.

Prema njegovim riječima, borci smatraju da je do toga moglo doći ranije, ali su ipak zadovoljni rokom.

Nekadašnji borac Armije RBiH Mirsad Siočić kaže da se, iako je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarevic rekao da se registar ne može objaviti, ako postoji politička volja, sve može riješiti.

“Bukvarević je ministar za boračka pitanja, a registar je donio Parlament. Mi tražimo da kažu koji se dio registra može objaviti. Mi čekamo tih 30 dana i da usaglase sve na kolegiju parlamenta. Tek onda ćemo znati da li je dogovor postignut. Ostajemo ovdje. Ako se postigne dogovor, obustavicemo protest, odnosno, protesti će biti zaleđeni”, tvrdi Siočić.

Demobilisani borci iz Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona napustili su plato ispred zgrade Paralmenta Federacije BiH nakon sastanka ratnih veterana sa Odborom za odbranu, dok su oni koji već 11 mjeseci borave u šatorima ispred zgrade Vlade FBiH ostali dok nisu saznali da li će oba doma Paralmenta FBiH zasjedati zbog njihovih zahtjeva.

Salko Bukvarević, ministar za boračko invalidsku zaštitu na konferenciji u Tuzli je rekao da neće biti objavljivanja boračkog registra na način na koji to pojedine grupe demobilisanih boraca traže, jer je to u suprotnosti sa važećim zakonima i za to nemaju dopuštenje nadležne agencije.

Ni zahtjev za ukidanje boračkih organizacija, na načan na koji to traže bivši borci nije moguće ispuniti, kaže Bukvarević, jer to nije u nadležnosti nijednog nivoa vlasti.

„Nijedna općina, nijedan kanton nisu prestali finansirati rad boračkih organizacija. Svi su donijeli odluke o budžetu za ovu godinu i svi su rasporedili ta sredstva. Dakle taj njihov zahtjev nema općtu podršku ni među boračkim organizacijama, ni među institucijama vlasti”, izjavio je Bukvarević.

Komentirajući posljednja zbivanja i proteste pred Federalnim parlamentom, Bukvarević je rekao kako je riječ o grupi boraca koja nema svoje predstavnike, niti najavljuje svoje skupove.

“Apsolutno ne ispoštuju nijednu od zakonskih procedura. Ono što mi iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja možemo, za šta imamo nadležnost, je samo da ih pozovemo da se uključe legalne i legitimne boračke organizacije da putem svojih organizacija ostvaruju svoja prava, podnose inicijative. To je ono što im mi možemo sugerirati”, rekao je ministar Salko Bukvarević.

XS
SM
MD
LG