Dostupni linkovi

Ponovo odloženo suđenje za Srebrenicu


Sudnica u Višem sudu u Beogradu

Glavni pretres u ponovljenom suđenju za masakr nad Bošnjacima u Kravici kod Srebrenice iz 1995. godine odložen je u sredu, jer se na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu nije pojavio Dragomir Parović, jedan od osmorice optuženih.

Prema rečima Parovićevog zastupnika Vladana Stefanovića, optuženi je pre oko deset dana prerezao sebi vene, nakon čega je hospitalizovan i trenutno se nalazi na odeljenju za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Stefanović je rekao Sudskom veću da nije uspeo da pribavi lekarsku dokumentaciju o ovom slučaju, jer je „do pre dva dana bio na putu u inostranstvu“. On je dodao i da se nije lično čuo sa optuženim Parovićem, jer na odeljenju za psihijatriju nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, a da mu je informacije o zdravstvenom stanju klijenta prenela Parovićeva bivša supruga.

Predsednica Sudskog veća Mirjana Ilić zakazala je novo ročište za 24. maj 2018. godine.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Kako se navodi u optužnici, oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka, tokom genocida u Srebrenici.

Podsetimo, prethodno ročište na glavnom pretresu za zločin u Kravici 29. marta takođe nije održano, jer se pred sudom nije pojavio prvooptuženi Nedeljko Milidragović.

Na ovom ročištu trebalo je da svedoče zaštićeni svedoci pod šifrom 301 i 302, ali se zaštićeni svedok 301 nije pojavio zbog, kako je obrazložila predsednica Veća Mirjana Ilić, lošeg zdravstvenog stanja.

I na ovom kao i na nekoliko prethodnih ročišta prisustvovao je predsednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je uoči početka suđenja izjavio da u Kravici nije počinjen ratni zločin, već da su muslimanski zarobljenici ubijeni u samoodbrani.

XS
SM
MD
LG