Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo ponovljeno suđenje za Srebrenicu u Beogradu


Novo suđenje po staroj optužnici: Specijalni sud u Beogradu

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. godine, počelo je iznova u Specijalnom sudu u Beogradu.

Predsednica sudskog veća Mirjana Ilić nije prihvatila predlog tužilaštva koje je tražilo da se suđenje nastavi u fazi u kojoj je u junu mesecu prekinuto, odnosno uvidom u iskaze zaštićenih svedoka.

Zamenik tužioca Miroljub Vitorović potom je pročitao optužnicu koja obuhvata i 1.313 imena žrtava.

Optuženi su i danas ponovili da nisu krivi za ono što im je stavljeno na teret.

Odbrana je u junu zahtevala odbacivanje optužnice tvrdeći da u trenutku njenog podizanja formalno nije postojao rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine.

Prema odluci Apelacionog suda, iz oktobra ove godine, postupak za ratni zločin u predmetu Srebrenica nastavljen je po optužnici koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo u januaru ove godine.

Ta optužnica je bila odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Viši sud u Beogradu saopštio je 25. jula da je nepotpun zahtev Tužilaštva za ratne zločine za nastavak krivičnog postupka po optužnici za ratni zločin protiv civila u Srebrenici jula 1995. godine.

Po žalbi tužioca za ratne zločine, ovakvu odluku Višeg suda Apelacioni sud je preinačio i prihvatio da se postupak nastavi.

Nakon te odluke, odbrana optuženih je podnela zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu, koji treba da da konačnu reč o validnosti optužnice po kojoj je počelo suđenje.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine a optuženi se brane sa slobode.

XS
SM
MD
LG