Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će imati 'bezbroj problema' ako ne bude rešenja za Kosovo


Angela Merkel Aleksander Vučić i Hašim Tači u Sofiji 17. maja 2018.
Angela Merkel Aleksander Vučić i Hašim Tači u Sofiji 17. maja 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u Sofiji gde je učestvovao na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, da će dati sve od sebe da se dođe do rešenja za Kosovo, jer će u suprotnom Srbija imati "bezbroj problema".

"Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage - ukoliko bude postojala volja za kompromisom na drugoj strani - da dođe do rešenja za Kosovo i Metohiju koje će biti prihvatljivo za njene građane. Daćemo sve od sebe i borićemo se za to, a da li će do rešenja doći - nadam se, nisam preveliki optimista, daću sve od sebe i uložiću mnogo napora da do toga dodje", rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da Srbija mora da rešava odnose s Albancima "zbog sebe", jer će, ako ih ne reši, imati "bezbroj problema".

"Biće nam zatvorena vrata EU, nećemo moći da imamo ovako uspešan ekonomski rast kao što ga imamo ove godine", kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je dodao da je danas s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem razmenio nekoliko reči pošto ih je pozvala kancelarka Nemačke Angela Merkel, i dodao da nisu razgovarali o dijalogu Beograd-Priština.

Vučić je rekao da za nalaženje rešenja za Kosovo mora da postoji želja obe strane za postizanje kompromisa, a "ne da druga strana šalje platforme" i kaže da "nije spremna ni na šta", jer "nije realno da očekujete da Srbija sve da, a da ne dobije ništa".

Vučić je rekao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje kosovskoj skupštini, jer bi to "dramatično vezalo ruke svima".

Upitan o izjavi Tačija da očekuje da će dogovor sa Srbijom biti postignut za šest do devet meseci, Vučić je kazao da "nije od onih koji bilo šta ograničavaju", i da "spor Srba i Albanaca" počinje "mnogo pre formiranja Prve prizrenske lige, a to je bilo pre 140 godina".

"Svakako će biti nastavka dijaloga s Prištinom, ali za taj dijalog moraju da budu ispunjeni određeni uslovi, da vidimo prvo šta je s ispunjavanjem Briselskog sporazuma", naveo je Vučić.

Dodao je da je Srbija uložila mnogo napora i energije u rešavanje kosovskog problema i ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, "dok druga strana svoju jedinu obavezu nije ispunila".

Kosovski predsednik Hašim Tači je najavio da će Kosovo i Srbija postići sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa do kraja ove godine.



XS
SM
MD
LG