Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik i Čović najavili koaliciju posle opštih izbora


Dragan Čović i Milorad Dodik

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), Milorad Dodik i Dragan Čović, najavili su večeras u Mostaru da će posle oktobarskih opštih izbora te dve stranke ući u koaliciju, prenosi Beta.

Dodik i Čović rekli su novinarima posle sastanka da na oktobarskim izborima očekuju "veliku pobedu ove dve stranke".

Čović je rekao da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na nivou BiH posle izbora, dodavši da zbog toga što nije došlo do izmene Izbornog zakona BiH njegova stranka sada traži partnere pre izbora, kako bi u oktobru ostvarila sigurnu pobedu.

Dodik je rekao da SNSD sa svojim partnerima očekuje najveću pobedu do sada, dodavši da mu je žao što nije došlo do izmena Izbornog zakona i da apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

"BiH može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike", rekao je on.

Upitani o dolasku predsednika Turske, Redžepa Taipa Erdogana da bi u Sarajevu 20. maja održao predizborni miting svoje stranke AK, Dodik je kazao da je Erdogan "veliki državnik, ali se previše meša u unutrašnja pitanja u BiH", dok Čović nije hteo da to komentariše.

XS
SM
MD
LG