Dostupni linkovi

Arapska liga osudila premeštanje ambasade SAD u Jerusalim


Protesti uz granice Pojasa Gaze
Protesti uz granice Pojasa Gaze

Arapska liga je danas osudila premeštanje ambasade SAD u Jerusalim i pozvala međunarodnu zajednicu da se suprotstavi toj, kako je navela, "nepravednoj odluci" i "izraelskoj okupaciji" grada.

Organizacija arapskih država sa sedištem u Kairu nazvala je taj potez američkog predsednika Donalda Trampa "otvorenim napadom na osećanja Arapa i muslimana" i "teškim kršenjem međunarodnog prava" koji će destabilizovati Bliski istok, prenosi Asošiejted pres.

Palestinci, koji istočni deo Jerusalima smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, zatražili su da u sredu bude održan hitan sastanak Arapske lige na kojem će biti razmotreno to pitanje.

Vodeća verska institucija sunitskih muslimana, egipatski Al-Azhar, pozvao je međunarodnu zajednicu da upotrebi "sva miroljubiva sredstva" za "odbacivanje pozicije zemalja koje su stale na stranu cionističkog entiteta", misleći na Izrael.

Ambasada SAD danas će biti otvorena u Jerusalimu, čime će SAD taj grad zvanično priznati za glavni grad samo Izraela, na osnovu Trampove odluke iz decembra kojom je Vašington odstupio od svoje dugogodišnje politike na Bliskom istoku.

Najmanje 28 Palestinaca ubijento je danas tokom protesta na granici Pojasa Gaze i Izraela.

XS
SM
MD
LG