Dostupni linkovi

Komandant Bondstila: Na Kosovu mirno, crkve zaštićene


Vojnici u bazi Bondstil (Boundsteel) na Kosovu
Vojnici u bazi Bondstil (Boundsteel) na Kosovu

Komandant vojne baze Bondstil, Nik Dučić, izjavio je da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da su svetilišta i građevine Srpske pravoslavne crkve dobro zaštićene. Dučić je za list "Večernje novosti" rekao da su najveći problemi sa kojima se Kosovo suočava korupcija i organizovani kriminal.

Dučić je najavio da će u bliskoj budućnosti prvi put posetiti i centralnu Srbiju, gde će se sresti sa predstavnicima Vojske Srbije.

Upitan da li su jednice Međunarodnih mirovnih snaga pod vođstvom NATO-a (KFOR) spremne da obezbede sigurnost za građane Kosova srpske nacionalnosti, kako bi se izbegli eventualni ponovni sukobi iz marta 2004. godine, Dučić je rekao da je na nedavnoj vežbi pokazana sposobnost da obezbedi slobodu kretanja i sigurno okruženje.

"Stalna poboljšanja u kosovskim bezbednosnim organizacijama i znatni uspesi sa multietničkim uključivanjem samo povećavaju stabilnost unutar regiona", rekao je Dučić.

Komandir KFOR-a je istakao da, uz istinsku debatu i dijalog za politička pitanja, sigurno postoji rešenje. On je rekao da je u kratkom vremenskom periodu, koliko boravi na Kosovu, posetio nekoliko crkvenih građevina SPC-a i da se uverio da su izuzetno dobro zaštićene.

Dučić je ocenio da vojnici Kfora čine sve da obezbede sigurno okruženje i slobodu kretanja za stanovnike.

XS
SM
MD
LG