Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel razgovarala s Rohanijem, kritikovala napad


Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je telefonskom razgovoru s predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem kritikovala iranski raketni napad na položaje Izraela na Golanskoj visoravni.

Merkel je takođe potvrdila podršku Njemačke, Francuske i Velike Britanije iranskom nuklearnom sporazumu sve dok Teheran nastavlja da ispunjava obaveze prema tom sporazumu, saopštila je kancelarija kancelarke, prenosi Associated Press (AP).

Merkel se založila za otvaranje razgovara s Iranom o njegovom programu balističkih raketa i aktivnostima u Siriji i Jemenu.

Merkel je osudila noćašnje napade na izraelske položaje na okupiranoj Golanskoj visoravni i "pozvala Iran da doprinese de-eskalaciji u regionu", navedeno je u saopštenju.

Nije navedeno kako je reagovao Rohani.

Izrealski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da su izraelski vazdušni udari na iranske mete u Siriji bili "odgovarajući" jer je Islamska Republika Iran "prešla crvenu linju".

Bijela kuća, Francuska, Britanija i Njemačka osudile su Iran, a Rusija je pozvala na uzdržanost i Izarel i Iran nakon noćašnje žestoke konfronatacije dvije zemlje.

Iranske snage u Siriji lansirale su raketni napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni u četvrtak rano izjutra, saopštio je Izrael, što je zatim izazvalo jednu od najačih baražnih vatri Izraela na Siriju od kada je u toj zemlji počeo mnogostrani sukob 2011.

XS
SM
MD
LG