Dostupni linkovi

Krihbaum: EU Ne može da uvozi nerešene konflikte


Zvaničnik Bundestaga Ginther Krihbaum i Aleksandar Vučić u Beogradu,11. maja 2018.
Zvaničnik Bundestaga Ginther Krihbaum i Aleksandar Vučić u Beogradu,11. maja 2018.

Pedsednik Odbora Bundestaga za odnose sa EU Ginter Krihbaum (Gunther Krichbaum) rekao je danas u Beogradu da je "Srbija na pravom putu" na kojem može da računa na podršku Nemačke, ali da Evropska unija neće da uvozi nerešene probleme.

Nemački političar je rekao da je s predsedniko Srbije Aleksandrom Vučićem u petak imao konstruktivan razgovor, da su odnosi Srbije i Nemačke veoma bliski i ispunjeni poverenjem što se vidi po činjenici što je Vučić ove godine imao više susreta s kancelarkom Angelom Merkel.

Krihbaum je rekao da postoje dve mogućnosti: da se "sa zemljom kao što je Kosovo ima zamrznut konflikt", ali postoji mogućnost i da se otvaraju šanse za buduće garancije, i dodao da je u tome razlika između političara i državnika

"Nerešene konflikte ne možemo da uvezemo. Kipar je bio primer, i to ne želimo da se ponovi", rekao je Krihbaum.

On je rekao da Nemačka traži od svih strana da se dogovori poštuju i realizuju. Krihbaum je naveo i da ne veruje da su zapadne diplomate već usaglasile rešenje za Kosovo.

Vučić je izjavio da će građani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo.

Na konferenciji za novinare s predsednikom Odbora Bundestaga za odnose sa EU rekao je da je Srbija spremna za razgovore i kompromis, ali ne i za ucene i pretnje.

"Građani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje", rekao je Vučić

Ranije je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsednikom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa Evropskom unijom (EU) Ginterom Krihbaumom, koji je ocenio da je Srbija potvrdila da je pouzdan i ozbiljan partner na koga EU može da se osloni i u budućnosti.

Joksimović je iznela uverenje da će samit u Sofiji potvrditi evropsku perspektivu regiona, prevashodno kroz politku intenzivnije komunikacije i povezivanja kako međusobno, tako i sa EU, saopštilo je ministarstvo.

Joksimović je informisala Krihbauma da je Srbija pripremila pet pregovaračkih pozicija: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija i da očekuje da tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU biti otvoren set poglavlja.


XS
SM
MD
LG