Dostupni linkovi

Merkel: Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i BiH


Angela Merkel i Aleksandar Vučić
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, kao i da „Srbija ima ključnu ulogu i što se tiče Kosova i što se tiče Bosne i Hercegovine“.

U zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pred sastanak iza zatvorenih vrata u Berlinu, Merkel je rekla da "želimo da ovim susretom doprinesemo da se pronadje rešenje (za Kosovo) iako to nekada može biti teško".

Merkelova je, nakon što je dočekala Vučića ispred sedišta Vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja.

Ona je navela i da će sa Vučićem razgovarati o predstojećm samitu u Sofiji i samitu Berlinskog procesa u Londonu u junu, o bilateralnoj saradnji i o situaciji u regionu.

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, i da bi bilo kakav eventualni sukob na Balkanu sve zemlje i narode u tom regionu vratio 100 godina unazad u razvoju.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu", rekao je Vučić.

Dodao je da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za Srbiju i da će ona morati da donosi „brojne teške odluke ako želi da postane deo EU“.

"Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu", rekao je Vučić.

Merkel i Vučić će u Berlinu imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i regionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Predsednik Srbije boravi u Berlinu drugi put za mesec i po dana, na poziv nemačke kancelarke.

Vučić je sa Angelom Merkel razgovarao 27. februara, a jedna od tema bio je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kada je nemačka kancelarka poručila da pregovori o priključenju Srbije Evropskoj uniji mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG