Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dalić neće podneti ostavku zbog objavljivanja njene prepiske o Agrokoru


Martina Dalić

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić izjavila je danas da neće podneti ostavku na funkciju zbog afere "mejlovi o Agrokoru".

"Neću podneti ostavku", rekla je Dalić novinarima u Zagrebu, povodom objavljivanja njene privatne prepiske o pisanju "lex specialis" zakona kojim je Vlada Hrvatske uvela prinudnu upravu u koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića.

Jedna od najbližih saradnika premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) našla se na udaru kritika opozicije pošto je portal Indeks objavio njenu privatnu elektronsku komunikaciju s vlasnicima brokerskih kuća, pravnicima i konsultantima o pisanju "lex Agrokora". Neki od učesnika neformalne prepiske kasnije su bili uključeni i u njegovo sprovođenje.

Zbog te afere opozicija traži njenu ostavku, ali i krivičnu odgovornost, dok su koalicioni partneri HDZ, među kojima i predstavnici manjina, tražili sastanak s premijerom.

Martina Dalić izjavila je novinarima da ne misli da je izgubila podršku koalicionih partnera i dodala da je njihov sastanak s premijerom nastavak redovnih sastanaka, posebno kada je reč o temema koje zaokupljaju javnost.

Ona je ocenila da postoje interesne grupe koje preko nje žele da sruše nagodbe s poveriocima. Objavom delova prepiske stvari se, kako je rekla, vade iz konteksta. "Time se hrane najniže strasti i pridaje se značenje kojeg nema", naglasila je ministarka uz koju i dalje čvrsto stoji premijer.

Uoči sastanka s koalicionim partnerima, premijer je kratko novinarima rekao da će se "sve biti dobro".

"Ne, mi nismo ničiji taoci. Mi moramo privesti kraju nagodbu u Agrokoru, imamo još 60 dana", rekao je Plenković novinarima.

Plenković je ponovio da je donošenjem "lex Agrokora" sprečena velika šteta za hrvatsku privredu.

Predsednica Komisija za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković izjavila je da je otvoren predmet u slučaju mejlova i da će se odlučiti hoće li se pokrenuti postupak ili ne nakon što budu utvrdjene sve činjenice.

XS
SM
MD
LG