Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Od Merkel sam tražio mišljenje o aplikaciji BiH


Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsjedništva BiH

"U razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sam insistirao da se postigne mišljenje o aplikaciji BiH u vezi sa kandidatskim statusom. U njemu su sadržane upute BiH šta je još potrebno da uradi na svom evropskom putu", izjavio je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi za medije.

Rezimirajući jučerašnji sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, on je naglasio da bi bilo dobro da se mišljanje o aplikaciji ima do novembra kako bi bilo ugrađeno u programe vlada za sljedeći mandatni period.

Prema njegovim riječima, u Berlinu se razgovaralo o načinima na koje BiH može napredovati na evropskom putu.

"Ono na čemu sam ja insistirao, je da Njemačka bude uz nas, jer ovako komplicirana država, vjerovatno najkompliciranija na svijetu, po načinu kako je ustrojena, po gledanjima na prošlost, emocijama, teško se kreće i potrebni su nam prijatelji", rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li bi bio ugrožen kandidatski status bez izmjene Izbornog zakona, rekao je da bi to bila loša poruka.

"Naročito je loša poruka ako bi se desilo ono što neki misle da će se desiti, da se neće moći formirati Dom naroda, koji postavlja dalje predsjednika Federacije BiH i Vladu Federacije BiH. Mislim da do toga doći neće, tako da nas to ne bi trebalo zaustaviti", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je prisustvovao proslavi 26. godišnjice osnivanja jedinice "Crni labudovi".

XS
SM
MD
LG