Dostupni linkovi

Izrael gađao iranske vojne položaje u Siriji


Izraelski tenkovi u blizini sirijske granice, Golanska visoravan
Izraelski tenkovi u blizini sirijske granice, Golanska visoravan

Konfrontacije na Bliskom istoku se pojačavaju. Izraelska vojska je objavila da je izvršila raketne udare na "desetke" ciljeva iranskih snaga u Siriji, kao odgovor na raketne napade na Golansku visoravan za što je, kako kažu u Jeruzalemu, naredba stigla od vrha Iranske revolucionarne garde.

Iran je poslao snage u Siriji koje podupiru režim Bashara al-Assada. Glasnogovornik izraelske vojske general pukovnik Jonathan Conricus kazao je da su mete napada bili obavještajni centri koje koriste iranske snage, logističke baze, skladišta i vozila, te mjesta s kojih su lansirane rakete na Golansku visoravan, koje nisu pričinile značajniju štetu u Izraelu.

"Napad je naredio i njime zapovijedao Qassem Soleimani, zapovjednik Iranske revolucionarne garde ali napad nije postigao svoj cilj", rekao glasnogovornik izraelske vojske.

Radilo se o jednoj od najvećih vojnih operacija posljednjih godina, posebno prema iranskim cijevima, dodao je, naglašavajući da Izrael ne želi eskalaciju tenzija s Iranom.

Teheran nije komentirao izraelske tvrdnje, ali su sirijska vojska i mediji saopćili da se Izrael suočio sa snažnim odgovorom, te da su im mnoge rakete oborene. Državna sirijska novinska agencija je objavila da su Izraelci napali s desecima raketa Damask i druga područja u Siriji, te su uništili radarska postrojenja i skladišta municije.

Stanovnici Damaska kažu da ih je u zoru probudila serija eksplozija pa je, po svemu sudeći, ovo bio žešći napad nego ijedan ranije. Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćio je da su izraelski avioni za mete napada imali vojne ciljeve na području uz sirijsku granicu.

Razmjena vatre došla je dan nakon što je Sirija optužila Izrael da je napao iranske snage koji su locirane južno od Damska. Promatrači kažu da je poginulo 15 ljudi, među njima osam Iranaca, dok su u napadu na zračnu bazu u provinciji Homs prošloga mjeseca poginuli deseci provladinih snaga, među kojima su bili borci iz Irana.

Izrael u pravilu ne potvrđuje i ne komentira većinu zračnih udara, ali ponavlja da neće tolerirati iransku vojnu prisutnost u Siriji.

U Izraelu je posljednjih dana podignuta razina uzbune, snage uz sjevernu granicu su u visokoj borbenoj pripravnosti, aktivirana je protuzračna obrana, te naređeno otključavanje i priprema skloništa u slučaju mogućeg iranskog odgovora.

Izraelska vojska tvrdi da je to potrebno, jer postoje "neuobičajeni pokreti" iranskih snaga u Siriji. Jeruzalem ponavlja da Hezbolah koji se bori na strani Irana, Rusije i režima Bashara al-Assada, mogao stvoriti novu bazu u toj zemlji.

I dok izraelska vojska napada sirijske i iranske pozicije u Siriji, izbjegava napadati ruske snage s kojima su u stalnom kontaktu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se pojavio na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede u Moskvi i razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On kaže da je Putinu jasno prezentirao interese svoje zemlje i dužnosti da se brani sigurnost Izraela.

"Iranci pokušavaju prebaciti snage i smrtonosno oružje u Siriju s jasnim ciljem – napadati i uništiti državu Izrael", rekao je Netanyahu.

Golanska visoravan je područje koje je Izrael okupirao tijekom šestodnevnog rata sa Sirijom 1967. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG