Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cvijanović: Istragu o smrti mladića treba da vodi tužilaštvo, ne 'ulica'


Željka Cvijanović , premijerka RS

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u četvrtak da istragu o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banjaluke treba da vodi tužilaštvo, a ne "ulica".

Govoreći na posebnoj sjednici parlamenta RS posvećenoj smrti mladića, ona je rekla da joj je žao zbog tragedije, ali je optužila opoziciju da je "bespotrebno politizovala raspravu, a da neki zloupotrebljavaju roditeljsku bol i da su optužili Vladu i MUP za nešto što je nadležnost Tužilaštva".

"Neka mi neko objasni kako je moguće da mi jedne druge nazivamio ubicama i saučesnicima ubistva", rekla je Cvijanović.

Dodala je da se povodom smrti mladića svako veče na Trgu Krajine dešavaju okupljanja građana, za koja, kako je istakla nema saglasnosti, postavljajući pitanje šta se desi kad okupljanje preraste u pokret.

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je formiranje skupštinskog anketnog odbora kako bi se istražile sve okolnosti oko smrti Davida Dragičevića.

Poslanici opozicije iznijeli su stav da institucije u RS, pre svega MUP RS i tužilaštvo, nisu dobro uradile svoj posao.

Otac stradalog mladića, Davor Dragičević, tvrdi da je njegov sin otet, brutalno mučen, silovan, udavljen i na kraju bačen u kanalizaciju. On je optužio vrh policije RS i tužioca Dalibora Vreću, kao i patologa Željka Karana, da su pokušali da zataškaju ubistvo.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo s novim timom MUP-a vodi novu istragu o smrti Davida Dragičevića, kao i da su obdukcioni nalazi poslati na veštačenje u Zagreb.

U Banjaluci se danas održava posebna sjednica Narodne skupštine RS na zahtjev opozicionih poslanika, na kojoj se razmatra dokument o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".

XS
SM
MD
LG