Dostupni linkovi

Pašinjan protresao vladu Jermenije


Nikol Pašinjan 8. maja 2018. na dan kada je izabran za premijera Jermenije.
Nikol Pašinjan 8. maja 2018. na dan kada je izabran za premijera Jermenije.

Jermenski predsjednik Armen Sarkisijan otpustio je šefa tajne policije Vladimira Gasparijana i savjetnika za nacionalnu sigurnost Georija Kutojina na zahtjev novoizabranog premijera Nikola Pašinjana, saopštila je pres služba Predsjednika.

Gasparijan (60) je na čelu tajne policije bio bio od 2011. dok je Kutoijan (37) bio na funkciji savjetnika nešto više od dvije godine.

Premijer Pašinjan je nominovao zamjenika policije Jerevana, Valerija Osipijana na mjesto prvog čovjeka policije. Osipjan je učestvovao u pregovorima sa Pašinjanom i drugim organizacijama tokom uličnih protesta u jermenskoj prijestonici.

"Tokom demonstracija bili smo na različitim stranama baraikada od Valerija Osipijana. Odlučio sam ...da ćemo biti na istoj strani" napisao je Pašinjan na Facebooku.

Pašinjan je takođe objavio da je imanovao Eduarda Agajaniana za svog šefa kabineta. Agajanijan (30) je član Civilnog ugovora, koji je osnovao Pašinjan i koji je član njihove manjinske alijansi Jelk u parlamentu.

Opozicioni lider Nikol Pašinjan izabran je za premjera ranije ove sedmice nakon mirne revolucije sa par sedmica protesta, protiv korupcije i nepotizma u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Prvo je 22. aprila premijer Serž Sarkisijan podnio ostavku nakon 11 dana masovnih protesta, da bi uslijedile nove demonstracije koji su 8.maja okonačne izborom Pašinjana za premijera.

Istovremeno je ruska agencija RAI novosti izvjestila da je vršilac dužnosti ministra finansija Vardan Aramjan izjavio u četvrtak da podnosi ostavku prije formiranja nove vlade.

On je umeđuvremnu napisa da podnosi ostavku "u nadi da će nova vlada nastaviti efikasno traganje za rješenjima koja će našu zemlju učiniti mnogo stabilinijom u ekonomskom smislu."

XS
SM
MD
LG