Dostupni linkovi

Trump dočekao tri američka državljanina iz Sjeverne Koreje


Donald Trump sa oslobođenim američkim državljanima 10. maja 2018
Donald Trump sa oslobođenim američkim državljanima 10. maja 2018

Američki predsjednik Donald Trump sa prvom damom Melaniom, dočekao je tri američka državljanina oslobođena iz zatočeništva iz Sjeverne Koreje.

Trump je dočekao Kim Dong-čula, Kim Sang-duka poznatog i pod imenom Tony Kim i Kim Hak-songa, kada ih je vojni avion kojim su prebačeni u SAD spustio u Zajedničku bazu Endijus (Join Base Andrews) u blizini Vašingtona, rano izjutra 10. maja.

Trump dočekao američke državljane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Trump je zahvalio lideru Sjeverne Koreje Kim Džong Unu za njihovo oslobađanje, poručivši da vjeruje da Kim želi da postigne sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, osigurao je dan ranije njihovo oslobađanje nakon susreta za zvaničnicima Sjeverne Koreje u vezi finaliziranja planova o predstojećem summitu Trump-Kim.

Mediji u Sjevernoj Koreji su naveli da su trojica muškaraca, od kojih je jedan od njih bio zatočen od 2015. i druga dvojica od prošle godine, uhapšeni ili zbog subverzije ili zbog "neprijateljskih akata" prema vladi.

Njihovo hapšenje se uglavnom tumači kao politički motivisano i pogoršalo je ionako nategnute bilateralne odnose sa ovom izlolovanom zemljom, zbog njihovog nukleranog oružja i aktivnosti tim povodom.

XS
SM
MD
LG