Dostupni linkovi

Dodik: Smrt Davida Dragičevića se pokušava politizovati


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsednik Repubike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da se pokušava politizovati slučaj smrti 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića kako bi se kompromitovao MUP RS i ponovo pokrenulo pitanje reforme policije, odnosno njene centralizacije na državnom nivou.

"Pravi se ponovo pokušaj vraćanja na dnevni red reforme policije, da bi je RS izgubila. To je krajnji cilj onih koji misle da će ovakvim i sličnim događajima proizvesti dovoljno energije da bi ponovo vratili na dnevni red reformu policije", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi Beta.

On je optužio opoziciju u RS da radi na tome, dodavši da se na skupovima na Trgu Krajine u Banjaluci koje svakodnevno organizuje otac ubijenog mladića i grupa "Pravda za Davida", pojavljuju i opozicioni političari.

Predsednik RS je rekao da je za sutrašnju posebnu sednicu Narodne skupštine RS, koja je sazvana na zahtev opozicije o stanju bezbednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida - Pravda za sve", dostavljen materijal u kojem je, kako je kazao, dosta neistina.

Dodik je rekao da taj izveštaj neće biti usvojen u parlamentu, zato, što kako je kazao, ne predstavlja na pravi način stanje u RS. Prema njegovim rečima, jedina institucija koja može dati kvalifikaciju smrti mladića je Tužilaštvo.

Dodik je ocenio da je bila greška prva konferencija za novinare predstavnika MUP RS o smrti mladića, održana 26. marta.

"Smatram da je ta konferencija bila bespotrebna, ali to nije razlog da se pokušava srušiti kompletna policija. Mišljenja sam da je Tužilaštvo trebalo više informacija iznositi u javnost, jer je možda baš to razlog što je među ljudima stvorena sumnja u slučaju Dragičević", naveo je on.

Na toj konferenciji za novinare načelnik Uprave za organizovani kriminal RS Darko Ilić je kazao da je David Dragičević u noći 18. marta, kada je nestao, imao tuču u gradu, potom je opljačkao jednu kuću u naselju Lauš, a onda upao u rečicu Crkvena, zaključivši tako slučaj.

Davidov otac, Davor Dragičević tvrdi da njegov sin nije bio narkoman, lopov niti samoubica, kao i da poseduje dokaze da je otet, potom nekoliko dana držan u zatočeništvu, silovan, ubijen, a potom bačen u reku Crkvenu.

Mladićevo telo je nađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas, a njegov otac tvrdi da je on bio živ sve do 23. marta.

Davor Dragičević je za smrt svog sina optužio "kriminalne delove" MUP RS, koji, kako je naveo, zajedno sa Tužilaštvom pokušavaju da zataškaju celi slučaj.

Formirana je i fejsbuk grupa "Pravda za Davida", koja trenutno broji više od 220.000 članova.

Na Trgu Krajine od 26. marta se svako veče u 18 časova okuplja nekoliko hiljada ljudi, tražeći istinu i pravdu za ubijenog mladića.

XS
SM
MD
LG