Dostupni linkovi

Posvećenje sinagoge u Subotici


Svečano unošenje svete knjige Tore

Svečanim unošenjem svete knjige Tore obavljen je obred posvećenja nedavno rekonstruisane subotičke sinagoge, čime je ona ponovo postala jevrejski hram. Ovoj velikoj svečanosti značajnoj za čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji, prisustvovali su vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske zajednice Mađarske Andraš Hajzler, veliki broj zvanica iz političkog i javnog života, kao i mnogo građana Subotice.

Sinagoga u Subotici je više od četiri decenije van funkcije, a verski obredi su se obavljali u sali u zgradi jevrejske opštine, tzv. Maloj sinagogi. Tek nakon svečanog premeštanja svitaka Tore u obnovljenu zgradu sinagoge može se ponovo u održavati bogosluženje.

Rabin Isak Asiel je u svečnom obraćanju prisutnima na svečanosti objavio da su svete knjige smeštene u „sveti kovčeg“ (arona kodeš), čime je ona postala ponovo hram, što je čin „važan ne samo za subotičke Jevreje, već i za celu jevrejsku zajednicu, ali i sve građane Subotice... Od sada će se u ovoj zgradi ponovo čuti svečane jevrejske obredne pesme, na radost svih nas“, rekao je rabin Asiel.

Hor kantora iz Jerusalima je na početku svečanosti posvećenja sinagoge izveo Molitvu za Izrael
Hor kantora iz Jerusalima je na početku svečanosti posvećenja sinagoge izveo Molitvu za Izrael

S obzirom da se svečanost unošenja Tore održala u godini kada država Izrael slavi 70. godišnjicu postojanja, Hor kantora iz Jerusalima (The Jerusalem Cantors Choir) je na početku svečanosti posvećenja sinagoge izveo Molitvu za Izrael, koja počinje rečima: Oče naš koji si na nebesima, steno spasenja njegovog, blagoslovi državu Izrael...

Subotička sinagoga, izgrađena u stilu secesije, jedna je od najlepših i najvećih jevrejskih bogomolja u Evropi, a njena rekonstrukcija trajala je više godina, uz finansijsku podršku grada, pokrajine i repubike. Uređenje unutrašnjeg dela zgrade finansirala je Mađarska sa 1,6 miliona evra.

XS
SM
MD
LG