Dostupni linkovi

Vučić i Orban na otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban

Nakon više godina rada na restauraciji i popravci, danas je svečano otvorena subotička Singoga, verski objekat subotičkih Jevreja, izgrađen daleke 1902. Godine. Svečanosti su prisustvovali i restaurirani objekat proglasili otvorenim predsednik mađarske vlade Viktor Orban i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Sinagoga u Subotici, projekat slavnih austrougarskih arhitekata Marsela Komora i Dežea Jakaba, izgrađen je u stilu mađarske secesije, u vreme ekonomskog procvata jevrejske zajednice u ovom gradu. Ta zajednica je sve do II svetskog rata brojala više od četiri hiljade članova, da bi nakon stradanja jevrejskog naroda, i kasnijeg masovnog iseljavanja iz zemlje, taj broj spao na oko 250. Istovremeno sa brojčanim i ekonomskim slabljenjem jevrejske zajednice urušavala se i jedna od najvećih i najlepših sinagoga u ovom delu Evrope. O značaju i lepoti ove arhitektonske tvorevine možda najbolje govori podatak da ju je UNESKO 1989. godine proglasio važnim spomenikom svetske kulturne baštine.

Gotovo četiri decenije ovo secesijsko zdanje je propadalo, a njegova intenzivnija obnova je 2012. godine. Radove na ponovnom vraćanju nekadašnjeg izgleda sinagoge finansirali su je grad, Pokrajina i Republika, dok je kompletno unutrašnje restauriranje i uređenja prihvatila na sebe mađarska država, tako da su na finalnim radovima u obnovi ove arhitektonski vrlo zahtevne zgrade radili zajedno domaći i mađarski stručnjaci.

Nakon uspešnog vraćanja autentičnog izgleda objektu, kako su najavili iz jevrejske zajednice, sinagoga će sačuvati svoju sakralnu funkciju i biti i dalje molitveni dom ovdašnjim Jevrejima, ali će i kao izuzetan društveni prostor postati mesto održavanja različitih kulturnih manifestacija.

Isak Asijel, rabin jevrejske zajednice u Srbiji, istakao je da je upravo učešće više zajednica na obnovi ovog spomenika kultutre učinilo da sinagoga postane nasleđe i Subotice, i Srbije, i Mađarske, ali i čitavog sveta.

Viktor Orban, predsednik mađarske vlade, podsetio je na značaj zajedničkog suživota i stapanja kultura kroz vekove.

„Današnji datum će biti upisan kao dan kada je kada srednja evropa pokazala svoje najlepše lice, kada su predstavnici različitih država zajedno obnovili drugu sinagogu po veličini u Evropi, koja je zaista jedinstveni kulturni spomenik. Ovo je naše zajedničko kulturno dobro, ne samo zbog toga što smo svi radili na njegovoj obnovi, već i zbog toga što sev nas vezuje jevrejska kultura, koja je zajedno sa hrišćanstvom utkana u evropsku tradiciju....Sinagoga je takođe dokaz šta sve mogu zajedno uraditi Mađari, Srbi i Jevreji kada se udruže oko ncilja, i kada prošlost nije nešto što opterećuje, već otvara vrata ka novom svetu. Ovde je budućnost je već počela - ali ovo nije izolovan događaj, već pre dokaz u kakvoj Evropi želimo da živimo i kakvu Evropu želimo da gradimo. Onu u kojoj su hrišćani - pravoslavci, katolici i protestanti zajedno sa Jevrejima, koji slede iste vrednosti na koji

kojima je ta Evropa i izgrađena. A ako dozvolimo da nam EU nametne druge vrednosti, uništiće se naš kulturni kod, i istoriju će pisati neko drugi... Mi znamo da postoje delovi sveta gde se crkve ne obnavljaju, već ruše. Moram reći da Mađarska pomaže obnovu verskih objekara od Ukrajine do Srbije, jer želimo da živimo u Evropi zajedništva“, istakao je Orban.

Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je Sinagoga nakon četiri decenije propadanja obnovljena, i što ona danas izgleda lepše nego u izvornom obliku.

„ Posebno bih se zahvalio predsedniku Mađarske na finansijskoj pomoći. Radovi na sinagogi povezali su tri verske zajednice, i dve države, i to će postati jedan od simbola našeg zajedništva.“

Vučić je napomenuo da će restaurirana sinagoga biti od najvećeg kulturnog i turističkog značaja za Srbiju: “Dolaziće gosti iz cele Evrope da vide sinagogu, jer kulturna baština ne poznaje granice.“

Predsednik Srbije je govoreći o finansijskoj podršci Mađarke napomenuo da ona ne pomaže samo Mađarima u Vojvodini, nego u ovom slučaju i Jevrejima ali i Srbima širom Srbije.

Nakon razgovora Viktor Orban je istaknuo:

„Evropi treba Srbija, svakako. Srbija nije problem, ona je veliki potencijal, a Evropa ima potrebu za energetskim injekcijama. Zato ona mora da bude mnogo aktivnija i uspešnija na Balkanu. Ranije nestabinosti možemo da zaboravim, jer Srbija danas ima rukovodstvo koje može da stvori stabilnost, U Srbiji su se takođe otvorile mogućnosti za ekonoski razvoj, i Mađarska će i dalje zalagati da se EU odnosi prema Srbije kao važnom potencijalu. Takođe, Srbija može biti uzor i primer za celu Evropu prema modelu zaštite manjina koji je izgrdila" rekao je Orban.

XS
SM
MD
LG