Dostupni linkovi

Putin četvrti put predsjednik Rusije


Novinari prate inauguracijski govor Vladimira Putina, Moskva
Novinari prate inauguracijski govor Vladimira Putina, Moskva

Vladimir Putin položio je i četvrti put zakletvu kao predsjednik Rusije i tako službeno produžio mandat za još šest godina. Njegovi pristaše ističu da je za 18 godina vladavine "podigao Rusiju s koljena", dok oponenti 18 godina njegove vlasti nazivaju korupcijskom i čvrstom autokracijom.

Rusija se i dalje bori s posljedicama zapadnih sankcija zbog uloge u sukobu u Ukrajini, aneksije poluotoka Krim, te zbog navodnog uplitanja u američku izbore i podrške sirijskom režimu, iako se ekonomija nešto popravila zbog rasta cijena nafte.

Vladimir Putin je na inauguraciju stigao u ruskom automobilu posebno dizajniranom za predsjednika, a kroz dvorane Kremlja je među uzvanicima prolazio skoro duže nego što se vozio automobilom.

Inauguracija se dogodila dva dana nakon što je policija uhapsila oko 1.600 ljudi, uključujući i čelnika opozicije Alekseja Navaljnog, nakon demonstracija u desecima gradova diljem Rusije u znak prosvjeda protiv Putinove dugogodišnje vladavine. Većina uhapšenih je puštena na slobodu, a neke čeka sudsko saslušanje, uključujući i Navaljnog, koji je jedan od više od 700 ljudi koji su uhapšeni samo u Moskvi.

Putin svoj mandat počinje u trenutku geopolitičkog razdora za Zapadom zbog niza pitanja, uključujući rusku aneksiju ukrajinskog polutoka Krim 2014. godine, potpore separatistima u istočnoj Ukrajini, navodnog miješanje u američke izbore i podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Assad.

Putin je ranije iznio niz ciljeva za svoj novi mandat, uključujući smanjenje stope siromaštva Rusije, modernizaciju infrastrukture, jačanje zdravstvene zaštite i tehnološki poticaj za preobrazbu ekonomije i poboljšanje životnog standarda.

Da li Putin može mirno da ode?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

XS
SM
MD
LG