Dostupni linkovi

Dimitrov-Kocijas: Razlike još postoje, pitanje kompleksno


Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov tokom susreta u Solunu 4. maja 2018.
Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov tokom susreta u Solunu 4. maja 2018.

U Solunu su se u petak susreli ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Kocijas i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov.

"Razlike jos uvek postoje. Pitanje je veoma kompleksno, ulog je mnogo velik", izjavio je makedonski ministar Dimitrov nakon susreta sa Nikosom Kocijasom u Solunu.

"Ono sto smo juče i danas uradili je ispitivanje kombinacija koje bi jedna ili druga strana mogla da ih prihvati i to je naš zadatak. O ovim elementima trebamo razgovarati kući, da bi videli da li možemo povoljnije iskoristiti sledeći susret", rekao je ministar Dimitrov.

Zaev za RSE: Za ustavne promene potreban referendum
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

On je dodao da je cilj da nađemo jedno pošteno, održivo i trajno rešenje koje bi obe strane mogle podržati. Rešenje koje će proizvesti prijateljstvo, a ne frustracije.

Dimitrov i Kocijas su se sastali na marginama trećeg kvadrilateralnog sastanka ministara transporta, spoljnih i unutrašnjih poslova Makedonije, Grčke, Bugarske i Albanije, koji se održava u Solunu.

Na glavnom sastanku, Dimitrov je rekao da smo geografski već deo EU, da delimo istu sudbinu, ali da ipak još uvek nismo za istim stolom. On je zahvalio bugarskom rukovodstvu zbog toga što je kao zemlja na čelu Unije uspela da vrati region na političku agendu EU i da 2018. napravi godinom mogućnosti.

Kocijas je istakao da promene koje se dešavaju u svetu vode ka zaključku da se mora intenzivirati i produbiti saradnja između zemalja jugoistočne Evrope. Predložio je veću saradnju u reševanju pitanja izbeglica i granične kontrole, ali i saradnju univerziteta i istrazivačkih centara, kao i u oblasti energetike i infrastrukture.

Teme sastanka u Solunu su bile prekogranična saradnja, evro-perspektive Zapadnog Balkana, uticaj događaja na Bliskom Istoku na region, mogućnosti za razvijanje saobraćajne infrastrukture. Bilo je reči i o saradnji policija, borbi protiv prekogranicnog i organizovanog kriminala te o problemima sa migracijom.

XS
SM
MD
LG