Dostupni linkovi

Pašinjan dobio podršku i prekinuo proteste


Lider jermenske opozicije Nikol Pašinjan objavio je danas jednodnevni prekid protesta nakon naznake vladajuće Republikanske partije da će podržati njegovu kandidaturu za premijera.

Pašinjan je rekao da je potrebno dodatno pojašnjenje stava vladajuće partije, ali da se protesti prekidaju na jedan dan, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju Republikanske partije navodi se, bez pominjanja imena, da će oni podržati kandidata koji obezbedi podršku trećine poslanika u parlamentu.

Pašinjan je rekao novinarima da će ga za premijera nominovati sve tri opozicione partije koje imaju 47 od 105 mesta u parlamentu, što će mu doneti i podršku vladajuće stranke.

"Ovo pitanje je praktično rešeno", poručio je on desetinama hiljada pristalica okupljenim u prestonici Jerevanu.

Pašinjan je rekao pristalicama da obustave proteste i da idu da se odmore.

Više desetina hiljada demonstranata jutros se okupilo u centru Jerevana i blokiralo glavni grad Jermenije u znak protesta zbog toga što parlament nije izabrao opozicionog kandidata Nikolu Pašinjana za premijera.

Skoro sve gradske ulice grada bile su blokirane, kao i prilazi aerodromu, a mnoge prodavnice su zatvorene.

Pašinjan je juče pozvao na "potpunu blokadu" puteva, vozova i aerodroma u zemlji, pozivajući na "građansku neposlušnost".

Nikola Pašinjan nije dobio dovoljno glasova poslanika da bi postao premijer, a naredno glasanje biće održano sledeće nedelje.

Do glasanja je došlo pošto je Serž Sarkisjan koji je u dva mandata kao predsednik vodio zemlju, podneo ostavku zbog velikih protesta pod vođstvom Pašinjana.

XS
SM
MD
LG