Dostupni linkovi

Pašinijan nije izabran za premijera, generalni štrajk u Jeremeniji


Nakon cjelodnevne rasprave jermenski parlament glasao je protiv odluke da opozicioni lider Nikol Pašanijan prezme premijersku dužnost.

Pašinijan je najavio nastavak masovnih protesta u Jemeniji, generalni štrajk za sjutra, kroz, kako je rekao, potpunu građansku nenasilnu neposlušnost.

Za Pašinijana je glasalo 45 poslanika, i falilo mu je još osam glasova da dobije neophodnu prostu većinu od 53 poslanička glasa i postane premijer.

Novi glasanje u parlamentu zakazano je za 8.maj

Poručio je da je odluka vladajuće Republikanske stranke i njihove parlamentarne frakcije da ga ne podrže "uvreda za narod", da su "nepovratno uništili sami sebe" i da su time najavili "rat protiv svog sopstvenog naroda".

Pašinjan: Promjena je neizbježna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Pašinijan je pozvao svoje pristalice koji su tokom cijelog zasijednja parlamenta čekali na ulicama Jerevana da bude izbran za premijera, da ostanu na glavnom trgu i da će im se on uskoro pridružiti.

Ranije danas tražeći mandat u parlamentu Pašnijan je poručio da je politička promjena u zemlji neizbježna i nepovratna te je obećao politički cunami ukoliko ne bude izabran za premijera.

Snimci uživo iz Jerevana pokazuju Pašinijana kako se probija prema trgu uz burne pozdrave pristalica.

Tokom obraćanja pristalicama na trgu, Pašinijan je rekao da će demonstranti blokirati ulice i aerodrome i da je generalni štrajk zakazan za srijedu širom Jermenije.

Pašinijan je danas bio jedini kandidat za novog premijera Jermenije, nakon što je dotadašnji višestruki premijer i predsjednik Serž Sarkisijan 23. aprila podnio ostavku poslije 11-todnevnih protesta.

Protesti su ponovo obnovljeni dva dana poslije, u srijedu 25. aprila, sa novim zahjevom da i vladajuća Republikanska stranka preda vlast i Pašinijanu omoguće mandat za novog premijera.

Istog dana kasno popodne dogovoreno je da se sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o premijeru održi 1. maja.

XS
SM
MD
LG