Dostupni linkovi

Jermenija: Manja članica vladajuće koalicije izlazi iz vlasti


Nikol Pašinian, vođa protesta u Jermeniji
Nikol Pašinian, vođa protesta u Jermeniji

Jermenski lider koji predvodi masovne proteste u toj zemlji, Nikol Pašinijan započeo je nove demonstracije na ulicama Jerevana, predvodeći hiljade pristalica na marš kojim se traži da vodeća Republikanska stranka (HHK) preda vlast.

Protesti su već u popodnevnim satima rezultirali izlaskom manje članice vladajuće koalicije iz vlade i pozivom na izbor premijera sa "povjerenjem naroda".

Potez Jermenijske revolucionarne federacije, poznate i kao Dašnaktsutjun, predstavlja veliki udarac za vladajuću Republikansku stranku, koja je optužena da i pored ostavke premijera prije dva dana, neće da preda vlast.

"Imajući u vidu aktuelnu situaciju, mi najvljujemo ukidanje naše participacije u političkoj koaliciji" navedeno je u saopštenju Dašnaktsutjuna danas uz dodatak da parlament treba da izabere za premijera "onog ko uživa povjerenje naroda".

Nikol Pašnijan, vođa demonstracija, iskazao je želju da preuzme dužnost premijera.

Policija je raspoređena u centru jermenske prijestonice, nakon obnavljanja današnjih protesta, što zemlju uvodi u novu neizvjesnost, dva dana pošto je dugodišnji politički lider, koji je bio i predsjednik i premijer, Serž Sarkisijan ponio ostvaku na dužnost šefa vlade, nakon 11 dana demonstracija.

"Ja vjerujem da je naša nenasilna plišana revolucija poslala jasnu poruku- da ...Republikanska partija više ne može biti na vlasti" rekao je Pašinian.

"Mi zahtijevamo da se Republikanska partija odrekne valsti i ...nedvosmisleno prizna pobjedu naroda" rekao je Pašinian preko megafona dok je marširao na čelu kolone demonstranata u svojoj karakterističnoj vojničkoj majici kratkih rukava.

Pašinian je rekao da, iako je Sarkisjian podnio ostvaku 23. aprila "Republikanskoj partiji takođe mora biti oduzeta vlast," tako da ne bi mogli da vladaju Jermenijom, kao de facto "vlada u sjenci".

Novi protesti stižu nakon otkazivanja planiranih pregovora između Pašiniana i vršioca dužnosti premijera, Karena Karapetiana, visokog zvaničnika HHK, koji je saopštio da odbija uslove koje je Pašinina postavio za pregovore.

Demonstracije i raspoređivanje policije obnovili su tenzije dva dana nakon neočekivane ostavke Sarkisijana, koji se optužuje za provođenje teških reformi i referenduma iz 2015.

Pašinin, opozicioni poslanik je tražio prijevremene izbore za parlament kojim sada dominira vladajuća Republikanska stranka, i da "narodni kandidat" bude izabran za prijelaznog premijera do izbora.

Bradati 42-godišnji opozicinar je osim toga jasno naznačio da želi tu dužnost za sebe, poručivši danas da bi "prihvatio tu dužnost ...ako bi mu je narod dao".

Demonstranti su danas mraširajući uzvikivali" Odbacite Serža i Karena" i " Nikol -premijer".

XS
SM
MD
LG