Dostupni linkovi

Tači: Učlanjenje u EU obezbeđuje dugoročan mir u regionu


Hašim Tači

Predsednik Kosova, Hašim Tači, poručio je danas u Skoplju na sastanku lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni da ovaj samit šalje poruku svima da se region promenio i da je primer pozitivnih događaja, pominjući organizovanje mnogih regionalnih sastanaka poslednjih meseci.

„Svi ovi sastanci su učinili jasnim svima da zemlje Balkana danas komuniciraju, razgovaraju, vode dijalog jedna sa drugom, kao sredstva za rešavanje otvorenih pitanja koja imamo. Ali, i kao sredstvo da jasno iskažu naše težnje o našoj budućnosti“, istakao je Tači, navodi se na sajtu predsednika Kosova.

„Iznad svega, ovde je potvrđeno, od strane svih, da je naša zajednička težnja učlanjenje naših zemalja u Evropsku uniju. Ovo učlanjenje znači određivanje za stabilan mir, stabilnost, razvoj i prosperitet svih naših građana“, dodao je.

Prema njegovom mišljenju, svi su pozdravili Strategiju Evropske komisije, koja je 15 godina nakon Samita u Solunu, ponovo potvrdila jasno da su svim zemljama Zapadnog Balkana otvorena vrata da se učlane u EU.

„Samit u Sofiji, EU i Zapadnog Balkana, ima istorijski karakter i on je izuzetna mogućnost za sve nas“, rekao je Tači i dodao da iz ovog Samita treba da izvući mogući maksimum, kako u pitanjima koja su povezana sa poboljšanjem infrastrukture, energije, povezanošću, digitalizacijom, saradnje mladih, obrazovanjem i dr.

Tači je istakao da je Kosovo posvećeno izvršavanju svojih dužnosti. „Dozvolite mi da naglasim da je među našim poslednjim uspesima bila ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, među nama, bez posredovanja neke treće stranke“, dodao je.

Tači je takođe rekao da Kosovo ostaje i dalje posvećeno procesu dijaloga sa Srbijom, i traži konačan, pravno obavezujući sporazum za obe strane.

Nema druge alternative osim dijaloga, rekao je. „Mi smo srećni da zaključimo poglavlje nesporazuma, neprijateljstava, sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje, dobrog susedstva i pomirenja.“

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Tači je rekao da su nekoliko nedelja ranije, institucije Kosova stavile u funkciju Menadžerski tim, koji je nadležan za sastavljanje nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. „Očekuje se da će se sastavljanje statuta završiti za četiri meseca, kako je predviđeno Sporazumom u Briselu. Osnivanje Zajednice podrazumeva sprovođenje svih sporazuma postignutih u Kosovu sa strane Kosova. Mi se nadamo da će ovako nešto ohrabriti i Srbiju da u praksi sprovede sve sporazume“, dodao je on.

Tači je pozdravio zajedničku deklarciju koja će biti poslata sa ovog samita.

„Šta više, izjava čini jasnim da smo napravili velike korake napred, kao države i kao region. Tražimo da ovi koraci dobiju priznanje, među nama, ali i u svetu, posebno od strane Evropske unije i država članica EU“, rekao je on.

Na kraju, Tači je rekao da pozdravlja spremnost Brisela da prihvati ono što je nekoliko puta na tom forumu rečeno - da će Evropska unija biti potpuna samo kada i države Jugoistočne Evrope budu deo ove zajednice.

Sastanku u Skoplju prisustvovali su i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Ilir Meta i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Učesnike je dočekao predsednik Makedonije Đorđe Ivanov kao domaćin, zajedno sa predsednicima zemalja koje su incijatori tog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Kolindom Grabar-Kitarović.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk bio je, zajedno sa premijerom Bugarske koja predsedava EU Bojkom Borisovim, specijalni gost ovogodišnje konferencije Procesa Brdo-Brioni.

Prvi sastanak procesa Brdo-Brioni održan je 2013. godine na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, u Brdu kod Kranja. Lideri zemalja iz ovog Procesa se sastaju najmanje jednom godišnje. Naredni sastanak biće održan u Albaniji.

XS
SM
MD
LG