Dostupni linkovi

Tusk: Istorija Balkana ipak može imati srećan kraj


Donald Tusk

Dolazim sa jasnom porukom da se čvrsto zalažemo za evropsku perspektivu regiona i ovo nisu prazne reči, nego činjenice, izjavio je predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk na završnoj pres konferenciji, nakon samita Procesa Brdo-Brioni, koji je danas održan u Skoplju.

"Na sastanku smo razgovarali o povezanosti regiona sa Evropskom unijom, ali i ovih država između sebe. Istorija Balkana, koja nalikuje na horor film koji nikada ne završava, ipak može imati srećan kraj. Ono što vidim sa Korejom i sa Zapadnim Balkanom je da nemoguće postaje moguće", istakao je Tusk.

U vezi preporuke da Makedonija počne pregovore za članstvo u EU, on je rekao da ona ima njegovu potpunu podršku, ali je dodao da je potreban konsenzus u Savetu. Ako budete uspešni u rešavanju spora o imenu, to će biti znak ohrabrenja za vas i vaše građane, ali i stimulans za čitav region, koji ukazuje na to da se najteži izazovi mogu rešiti", naglasio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta bio je, zajedno sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, specijalni gost ovogodišnje konferencije Procesa Brdo-Brioni.

Aleksandar Vučić, Iljir Meta, Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Tusk i Đorđe Ivanov
Aleksandar Vučić, Iljir Meta, Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Tusk i Đorđe Ivanov

Sastanku u Skoplju prisustvovali su i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Ilir Meta, Kosova Hašim Tači i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Učesnike je dočekao predsednik Makedonije Đorđe Ivanov kao domaćin, zajedno sa predsednicima zemalja koje su incijatori tog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Kolindom Grabar-Kitarović.

U fokusu sastanka bila je potreba za poboljšanjem međusobne povezanosti u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom i bezbednosnom smislu, u kontekstu nove strategije Evropske Unije o Zapadnom Balkanu.

Prvi sastanak procesa Brdo-Brioni održan je 2013. godine na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, u Brdu kod Kranja. Lideri zemalja iz ovog Procesa se sastaju najmanje jednom godišnje. Naredni sastanak biće održan u Albaniji.

XS
SM
MD
LG