Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija uvela zabrane Hrvatskoj: Merom na mjeru


Vlada Srbije odlučila je da hrvatski ministar obrane Damir Krstičević do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju.

Takva odluka donijeta je kao odgovor na notu hrvatskog Ministarstva spoljnih i europskih poslova o zabrani ulaska ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina u ovu državu.

Hrvatske reakcije na ovu odluku srpskih vlasti upozoravaju da Damir Krstičević – za razliku od Vulina – nikada nije išao u susjednu zemlju držati huškačke govore.

Sam ministar obrane Hrvatske nije potresen odlukom srpske vlade da ga kao mjeru reciprociteta za ministra Vulina proglasi personom non grata u Srbiji:

„Ja i ministar Vulin – mi smo dva različita svijeta. Ja nikada nisam nikoga vrijeđao, nikada nisam rekao nešto što nije istina, nisam odlazio u Srbiju i nešto loše govorio. Ova odluka Vlade Republike Srbije je neopravdana. Ja se s njom mogu nositi i ona više govori o njima.“

Na pitanje kako kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane ocjenjuje razvoj odnosa dviju država nakon ovih diplomatskih poteza, Krstičević je kazao kako su i on i Hrvatska vojska za suradnju, i da Hrvatska vojska intenzivno surađuje sa svojim glavnim partnerom u NATO-u Sjedinjenim državama, Velikom Britanijom i Švedskom, ali i sa drugima.

Ja i ministar Vulin – mi smo dva različita svijeta: Damir Krstičević
Ja i ministar Vulin – mi smo dva različita svijeta: Damir Krstičević

„Potrebna je suradnja. Surađujemo i sa našim susjednim državama. Hrvatska želi suradnju i dijalog, i to je ta Hrvatska – država članica NATO-a i Europske unije koja je usmjerena na budućnost“, naglasio je Krstičević.

Pusić: Vrijeme da se spusti lopta

Bivša ministrica vanjskih poslova i oporbena zastupnica Vesna Pusić kazala je da nije Krstičevićeva politička istomišljenica, ali da se sa njim u jednome slaže:

„Nije mi poznato da je on ikada odlazio u Srbiju i tamo držao huškačke govore, za razliku od ministra Vulina. Razlog za taj potez hrvatske strane bilo je upravo to da se neposredno nakon incidenta u Skupštini Srbije dogodilo da je upravo ministar Vulin izabran da ode u Hrvatsku – osoba koja ima historijat, koja ima povijest nacionalističkih incidenata u svojim govorima u Hrvatskoj, i to bi bilo samo dodatno nadolijevanje ulja na vatru.“

Ona ocjenjuje da je ovaj potez srpskih vlasti pokušaj smanjivanja štete.

„Čini mi se da se srbijanska strana odlučila za to da - prvo – time prekrije incident koji je izazvao parlamentarni zastupnik Šešelj, i drugo – da to pretvori u neku vrstu diplomatske tehnikalije“, zaključuje Pusić.

Ona tvrdi da je vrijeme da se kaže „dosta“, jer da je ova situacija potencirala govor mržnje na društvenim mrežama s obje strane:

„I zato je vrijeme da se negdje nađe dovoljno pameti da se spusti lopta. Ova vrsta eskalacije je štetna za sve koji žele normalno živjeti. Riječi su opasne u ovom dijelu svijeta, prema tome treba s njima vrlo oprezno. Hrvatska je članica Europske unije i po mom mišljenju mora preuzeti odgovornost da to spusti.“

Kako će ovo utjecati na obrambenu suradnju dviju država za Radio Slobodna Europa govori vojni analitičar portala obris.org Igor Tabak:

„Činjenica je da je obrambena suradnja Hrvatske i Srbije zadnjih godina poprilično zamrla. U jednom momentu prije nekoliko godina tu je bio čitav niz aktivnosti razne vrste, među kojima i zajedničke vježbe, i to sve skupa je onda – prestalo. Počelo se pričati o utrkama u naoružanju, i cijela stvar je skrenula u iracionalne vode, što je dosta žalosno i vrlo neefikasno. U svjetlu takvih promjena treba gledati i ovu zadnju – da velim – razmjenu diplomatskih statusa persona non grata ministara obrane.“

Dačić: Ko god udari na Srbiju dobiće odgovor

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je uoči odluke Vlade da niko ne može da „udari na Srbiju bez posledica“.

„Nama nije drago što to moramo da radimo zato što želimo da tražimo zajednički interes. Ali, očigledno je da se antisrpski rečnik i uopšte praksa koja postoji u nekim zemljama smatra uobičajenim, da neko može da udara Srbiju bez ikakvih posledica. Ne može bez posledica. Ko god da je u pitanju, ko god udari na Srbiju dobiće odgovor“, rekao je Dačić.

Komentarišući navode pojedinih hrvatskih medija koji su objavili da će, ukoliko Srbija proglasi nepoželjnim njihovog ministra odbrane, zvanični Zagreb napraviti diplomatski korak hitnim pozivanjem ambasadora u Beogradu na konsultacije, Dačić je za „Sputnjik“ rekao da će u tom slučaju Srbija ponovo preduzeti recipročne mere i odmah povući na konsultacije svog ambasadora iz Zagreba.

Oglasio se i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i to povodom Krstičevićeve izjave "da su oni dva različita sveta". "Moram da kažem da je gospodin Krstičević u potpunosti u pravu. Mi smo dva različita sveta. Ja pripadam svetu antifašizma. Ja sam antifašista", izjavio je Vulin u Vladi Srbije, a prenelo ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je prošle sedmice, najavljujući posetu područja Jasenovca, izjavio da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može da odluči vrhovni zapovednik Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a da nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu ambasadoru Srbije u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljeg nije dobrodošao.

Potezi bez presedana

Potezi bez presedana za 22 godine diplomatskih odnosa Beogarda i Zagreba - tako poslednje odluke Srbije i Hrvatske komentariše bivši ambasador Srbije u Zagrebu Milan Simurdić, i dodaje da, po njegovom mišljenju, ni mera ni kontramera nisu bile neophodne.

„Sigruno je da su najveći gubitnici iz ovakvih mera koje su donele Hrvatska i Vlada u Beogradu naši bilateralni odnosi koji su, kako je to izlegalo u februaru krenuli putem oporavka i rešavanja otvorenih pitanja. Radi se o potezu koji će se odraziti na dve ključne oblasti u sferi otvorenih pitanja, a to su pitanja regulisanja granice i traganja za nestalim licima, jer u obe države ministarstva odbrane imaju značajne nadležnosti u toj oblasti i ne bi se trebalo čuditi ukoliko dođe određena opstrukcija pregovora o tim temama sa jedne, odnosno sa druge strane“, kaže Simurdić.

Odluci vlade u Zagrebu prethodio je i incident u Skupštini Srbije, kada je nakon što je Srpska radikalna stranka saopštila da je njihov lider i haški osuđenik Vojislav Šešelj vređao hrvatsku delegaciju i gazio zastavu Hrvatske u Skupštini Srbije, delegacija Sabora predvođena predsednikom Gordanom Jandrokovićem prekinula zvaničnu posetu Srbiji. Presednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je incident, ali je, uz druge srpske zvaničnike uzvratio nizom optužbi na račun Hrvatske.

„Da izuzmemo incident u Skupštini Srbije koji isključivo ide u korist protivnicima razvoja bilateralnih odnosa, ove druge izjave i povezivanje Jasenovca sa raznim drugim stvarima je nešto što je možda politička potreba određenog broja političara u Srbiji, ali svakako nije potez koji doprinosi razvoju odnosa. Ono što je ključno je da su najveći gubitnici iz ovakvih tenzija i narušenih odnosa, upravo pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji“, navodi Simurdić.

On ocenjuje da je poruka Vlade Srbije da „ostaje opredeljena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom“, očekivana diplomatska formulacija u kojoj se ne zatvaraju vrata za dijalog i kojom želi da se ograniči šteta koje je Vlada Srbije svesna.

„Dobrosusedstvo se razvija pre svega kroz aktivnosti dve vlade i mislim da će ovo u najmanju ruku usporiti, otežati ili odložiti rešavanje otvorenih pitanja. Dodatno, moguće je da se odloži najavljena uzvratna poseta hrvatske predsednice. I treće, Hrvatska će svakako nastojati da u svojim međunarodnim kontaktima, partnerima iz Evropske unije i NATO-a obrazloži razloge za svoj potez i obrazloži svoje viđenje situacije. To svakako neće biti u prilog Srbije i njenih nastojanja da što pre reši otvorena pitanja i ubrza put evropskih integracija“, zaključuje Milan Simurdić.

Možda upravo zato Vlada Srbije u saopštenju podvlači da „ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i poštovanju evropskih načela i vrednosti, u interesu svih građana Srbije i regiona“.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG