Dostupni linkovi

Ruska poslanica na 'crnoj listi' SAD i EU u poseti Srbiji


Ruska poslanica sa Krima Natalija Poklonskaja u poseti Srbiji

Poslanica u Donjem domu ruske Dume, izabrana na izborima na Krimu i zamenica predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne Dume Ruske Federacije Natalija Poklonskaja u poseti je Srbiji, gde se sastala sa članovima Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Poklonskaja je od 2014. do 2016. bila na poziciji prve vrhovne tužiteljke na Krimu, nakon što je Rusija anektirala Krim od Ukrajine. Zbog umešanosti u krizu u Ukrajini Poklonskaja je od 2014. na crnoj listi Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Natalija Poklonskaja po zanimanju je pravnica, od 2011. radila je kao državna tužiteljka Ukrajine, ostavku na tu poziciju podnela je u februaru 2014. a kao razlog podnošenja ostavke navela je da „ne priznaje prozapadnu vlast u Ukrajini“.

Ukrajinske vlasti su protiv Poklonskaje 2014. objavile poternicu optuživši je za "aktivnosti preduzete radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti, kao i za zaveru za sprovođenje takvih aktivnosti".

“Veća je šansa da se Ukrajina ujedini sa Rusijom nego da Krim dobije natrag”, jedna je od njenih poslednjih izjava, koju je u martu 2018. dala na konferenciji za novinare na Krimu.

Zvanični Beograd tretira Krim kao deo Ukrajine i ne priznaje rusku aneksiju.

XS
SM
MD
LG