Dostupni linkovi

Wigemark: BiH se s ostatkom regiona približava EU


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je u srijedu na Sarajevo Business Forumu da se BiH, zajedno s ostatkom regiona, približava Evropskoj uniji.

"Uskoro će u Sofiji biti održan samit o budućnosti EU i zemalja zapadnog Balkana s fokusom na povezivanje privreda u regiji, zbog čega je slogan SBF-a 'Jedan region, jedna ekonomija' vrlo primjeren i dolazi u dobro vrijeme" naveo je Wigemark, prenosi Srna.

Istakao je da je budućnost BiH i regiona prvenstveno u popravljanju odnosa i rušenju granica koje su podignute prije 25 godina kao rezultat užasnog rata.

"Mi želimo da vidimo ovu regiju kao dio Evropske unije, također želimo dobre odnose s Turskom koju isto smatram dijelom Evrope, i zato svi moramo sarađivati", kazao je Wigemark.

Naglasio je da je optimist i da smatra da je BiH na prekretnici kada su pred njom brojne prilike poput članstva u EU i ozbiljnog interesa investitora, a da će proces evropskih integracija pomoći u napredovanju i smanjivanju administrativnih prepreka.

XS
SM
MD
LG