Dostupni linkovi

Sarajevo biznis forum: Ekonomsko povezivanje regiona


Dio Sarajevo biznis foruma održava se u zgradi institucija BiH
Dio Sarajevo biznis foruma održava se u zgradi institucija BiH

Deveti Sarajevo biznis forum (SBF), dvodnevna poslovno-investiciona konferencija jugoistočne Evrope, na kojoj će ove godine akcenat biti na ekonomskom povezivanju regiona i saradnji sa zemljama EU, počeo je u srijedu u Sarajevu.

Otvarajući skup, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su vlade Republike Srpske i Federacije BiH u posljednje tri godine pokrenule reforme koje vode stvaranju boljeg ekonomskog okruženja.

Ističući da BiH tek očekuje "infrastrukturni bum", on je među glavne infrastrukturne projekte svrstao povezivanje autoputem Sarajeva i Beograda.

Skup je okupio 1.800 učesnika iz 50 zemalja, uz prisustvo jednog broja regionalnih lidera.

Prvi panel SBF-a, koji je organizovan u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC), biće posvećen analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana može prosperirati u odnosima sa EU.

I drugi dan SBF-a biće u znaku uticaja ekonomija evropskih zemalja na region, tako da će na jednom od panela biti govora o jačanju regionalne indistrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih prozvoda, te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

XS
SM
MD
LG