Dostupni linkovi

Hahn: Proces proširenja voditi paralelno sa unutrašnjim reformama EU


Johannes Hahn

Komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn mišljenja je da bi trebalo da se paralelno vode proces daljeg proširenja EU, kao i unutrašnje reforme evropskih institucija.

Osvrćući se na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emmanuela Macrona koji je ocenio da “nije moguće dalje proširenje bez unutrašnjih reformi u EU”, Hahn je naglasio da nije mudro prekinuti procese koji su vezani za proširenje:

“Nije moguće čekati godinama da se (unutar EU) postigne dogovor pa da posle toga nastavimo sa procedurama (pristupnih) pregovora”, izjavio je Hahn ocenivši kako je neophodnost reformskog procesa u EU neka vrsta “pozitivnog pritiska”. S tim u vezi, Hahn je najavio da će Evropska Komisija ove jeseni izaći sa predlogom u kojim poljima se jednoglasnost može zameniti većinskim glasom u procesu donošenja odluka u EU.

Johannes Hahn je pred spoljnopolitčkim komitetom Evropskog Parlamenta predstavio prošlonedeljni paket o proširenju Evropske Komisije. Ovim dokumentom, prema evropskom komesaru, nacrtan je put ka “jačoj i široj Uniji”.

"Sada je na liderima zemlja regiona da preuzmu loptu", poručio je.

On je ponovo naglasio da EU neće više primiti nove članice koje nišu rešile otvorena pitanja sa susedima. S tim u vezi, istakao je važnost napretka u dijalogu između Srbije i Kosova. Ocenivši da predsednik Srbije, radi hrabar posao u procesu pregovora sa Prištinom, Hahn je naglasio da ovom procesu Beograd pristupa na “više ’reflektirajući način’ koji možda nije postojao u prošlosti”. Međutim, evropski komesar je upozorio da napredak u dijalogu ne znači da Beograd treba da zastane u reformskom procesu u zemlji, naročito na polju vladavine prava. Podsetio je zvanični Beograd da je propustio rokove u ispunjavanju određenih kriterijuma vezanih za vladivinu prava koje je trebalo okončati do kraja 2016. godine. “Sada smo u 2018. godini i još čekamo”, upozorio je Hahn i naglasio da Srbja mora da napreduje na oba polja:

“Nije dovoljno da budemo odlični u jednoj dimenziji i da izostavimo pažnju sa ostalih pitanja”, poručio je Johannes Hahn.

XS
SM
MD
LG