Dostupni linkovi

Lavrov: Kina i Rusija blokiraće sabotažu sporazuma sa Iranom


Ruski i kineski ministri inostranih poslova Sergej Lavrov i Vang Ji

Kina i Rusija blokiraće svaki pokušaj sabotaže nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa Iranom, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenivši "neprihvatljivom" svaku reviziju sporazuma iz koga je američki predsednik Sonald Tramp preti da povuše SAD.

"Postoje pokušaji mešanja sa međunarodnim poretkom od koga zavise UN", rekao je Lavrov posle sastanka u Pekingu sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem.

Iranski nuklearni sporazum iz 2015, koje su velike sile zaključile s Teheranom da spreče da Iran razvije nuklearno oružje "jedan je od velikih ostvarenja međunarodne diplomatije poslednjih godina", i "svaka revizija tog dokumenta je neprihvatljiva", rekao je Lavrov.

"Jasno ćemo reći, zajedno sa Kinom, da ćemo blokirati svaki pokušaj sabotaže tih sporazuma koji su bili odobreni rezolucijom UN", rekao je Lavrov.

Lavrov je govorio uoči sastanka Šangajske organizacije za saradnju, foruma koji okuplja četiri zemlje centralne Azije kao i Kinu i Rusiju.

Američki predsednik Donald Tramp odredio je 12. maj kao krajni datum kada ističe njegov ultimatum evropskim saveznicima da se dogovore s Iranom i da isprave "ogromne propuste" u tom tekstu. Tramp traži više inspekcija i pre svega da se ukine vremenski okvir dat Iranu za isticanje ograničenja prema tom sporazumu, koji je 2025. i 2030.

Evropjani smatraju da je sporazum iz 2015. najbolji način da se spreči Iran da ponovo počne svoj vojni nuklearni program.

O toj temi će razgovarati francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak Vašingtonu gde se očekuje da će zatražiti od Trampa da zadrži SAD u sporazumu, smatrajući da nema bolje opcije za iransko nuklearno pitanje

XS
SM
MD
LG